Nakon izlaska iz bolnice s bebom, nameću se brojna pitanja. Jedno od prvih je kako okupati bebu kod kuće, je li to uopće potrebno, ako jest, koja je idealna temperatura vode i koliko često kupati bebu. U prvim tjednima nakon poroda možete očekivati posjet patronažne sestre i ona će vam pomoći oko njege pupka i savjetovati kada je pravo vrijeme za prvo kupanje.

Međutim, dobro je znati osnovna pravila jer je bebina koža u prvim danima života vrlo osjetljiva.

Prvih 14 dana nakon rođenja, dok bebi ne otpadne pupak, ne preporučuje se kupanje u kadi, nego svaku večer prije spavanja vatom, natopljenom toplom vodom, prebrišite pregibe ispod brade, na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, između nogu, i na kraju, prebrišite intimno područje.

Kod brisanja intimnog područja, bebu obrišite uvijek od naprijed prema otraga, u jednome potezu, a ako je potrebno prebrisati nekoliko puta, svaki put uzmite čistu vaticu.

Kako okupati bebu i što trebate pripremiti?

Prostoriju u kojoj ćete kupati bebu obavezno ugrijte na 24 do 26 stupnjeva. Temperatura vode neka bude od 35 do 37 stupnjeva, a toplomjerom za vodu provjerite temperaturu.

Pripremite i ručnik za bebu, dobro je da ima kapuljaču, odjeću u koju ćete odjenuti bebu, pelenu, kremu za pelensko područje i mekanu četku za kosu.

U vodu nemojte stavljati pjene koje sadrže agresivne sapune, a prva tri mjeseca dovoljno je staviti nekoliko kapi prirodnoga ulja (na primjer, bademovo).

Beba tijekom kupanja leži na leđima, glavicom podignutom i oslonjenom na vašu podlakticu, a glava treba biti oko 5 cm iznad vode. Bebu prvo spuštate nogama u vodu, pa tek potom oslanjate na svoju ruku. Nježnim pokretima perete, lice, glavu, ruke, pa se spuštate prema dolje, a intimno područje perete na kraju.

češljanje bebe
Shutterstock 

Nakon kupanja, zamotajte bebu u pamučni ručnik i njime nježno tapkajte kako biste joj posušili kožu. Kosu dobro protrljajte ručnikom. Jedino gdje nanosite kremu je pelensko područje. Bebu prvo odjenite, a potom je možete počešljati mekanom četkom, uživat će u tome.

Bebu kupajte uvijek u isto vrijeme jer tako uspostavljate umirujuću rutinu prije spavanja.