Gledajte, znam da dijete nije za svakoga. Imam nekoliko prijateljica koje ne žele imati djecu. Ni sama nisam čak bila sigurna želim li uopće dijete do prošle godine, a sada imam 37 godina. Naime, odlučila sam stvoriti ovaj život i znam da smo sretnici što imamo privilegiju napraviti dijete. Međutim, dok sjedim ovdje natečenih stopala i gležnjeva, u posljednjim tjednima trudnoće, spremna da puknem, ne osjećam se fizički ugodno, ali osjećam se ugodno zvocati o tome koliko mi je neugodno.

Ako ste s gracioznošću i radošću preplovili sve svoje trudnoće i jedna ste od onih žena koja kaže: ‘Volim biti trudna!’, jednostavno, ne znam što bih vam rekla. Vi ste iznimno nadareni proizvođač beba, ali za ostatak trudnica, za one koje razmišljaju o trudnoći, pokušavaju zatrudnjeti ili za one koje pak nikada ne žele to iskusiti, otkrit ću neke istine o trudnoći.

shutterstock_1149028550.jpg
Shutterstock 'Nisam čak bila sigurna želim li uopće dijete do prošle godine, a sada imam 37 godina', započinje priču Rebekah

Mnogo je laži koje su nas uvjerile da je trudnoća prekrasno i čudesno iskustvo za sve. Počnimo, recimo, ovom velikom tvrdnjom:

1. Trudnoća traje 9 mjeseci!

Trudnoća ne traje 9 mjeseci, već 40 tjedana. Svaki mjesec ima najmanje četiri tjedna. To je jednostavna matematika koju čak i ja, antitalent za matematiku, znam. To je 10 mjeseci ljudi! 10 mjeseci! I posljednjih mjesec dana čini se kao 5 mjeseci! Eto me, vučem se poput Homera Simpsona kad je otišao na bolovanje zbog pretilosti.

2. Možete jesti za dvoje!

Laž! Ne možete jesti za dvoje. Knjige vam nikad ne prestaju govoriti da vam treba samo 300 dodatnih kalorija, što je poput sendviča s maslacem od kikirikija i čaše mlijeka. Ne biste trebali jesti što god želite. Trebali biste jesti zdravo za svoju bebu i ne udebljati se previše. Ali pogodite što? Možda ćete se zaželjeti nekih ozbiljno nezdravih namirnica, poput pizze i čipsa i mogli biste ih pojesti. No tada ćete se udebljati baš onako kako su vam rekli da ne biste trebali. Možda ćete i zaplakati dok mljackate milkshake, a vaš suprug u međuvremenu čini sve što može da vas utješi i kaže vam kako ste lijepi (iako oboje znate da to nije istina).

malo-drukcija-prica-o-trudnoci-sve-sto-su-vas-lagali-o-trudnoci-sve-o-trudnoci

3. Vaša koža će zablistati!

Možda je neka žena i dobila taj sjaj, ali to nisam bila ja. Osim ako ne izbrojim crvene prištiće koji mi osvjetljavaju obraze i liniju čeljusti, a situaciju na leđima bolje da ne spominjem. Imam i nekoliko lijepih podočnjaka zbog neprestane potrebe za malom nuždom usred noći. I oznake na koži! Nove i lijepe. Dobila sam vrat svog 85-godišnjeg oca.

4. Prvo tromjesečje je najgore!

Mnoge žene pate od jutarnjih mučnina, ali ja nisam! Jednostavno sam imala divnu potrebu za povraćanjem svaki dan, cijeli dan, ali nikad nisam povraćala. Vidim odakle potječe ta laž, jer logično, ako se tijekom prvog tromjesečja osjećate tako usrano, drugo će vam se činiti prekrasno. Ali, nije. Ja nikad nisam prestala ispuštati vjetrove, a sve je (uključujući i moje vjetrove) i dalje odvratno mirisalo tijekom drugog tromjesečja. Nisam mogla podnijeti pomisao da jedem piletinu. Također, nikome u mojoj blizini nije bilo dopušteno jesti piletinu. Ili na TV-u. Ili uopće razgovarati o piletini.

5. Dobit ćete nalet energije u drugom tromjesečju!

Ne. Umorna sam od prvog tjedna, a tijekom drugog tromjesečja bila sam još umornija. Sada sam, u trećem tromjesečju, u 38. tjednu, poput kvrgavog, letargičnog, znojnog i dvostruko dlakavijeg medvjeda.

6. Pojačati će vam se libido!

Hm. OK, možda se nekim ženama libido udvostručio, ali ja nisam svjedočila tom slučaju. Sve što želim da se miluje i dira su moja bolna leđa i stopala. Iako sam upravo otišla pogledati ‘Magic Mike XXL’, i to je, hm, bilo prilično stimulativno - možda malo previše stimulativno. Mislim da bi beba u svojoj budućnosti mogla imati plesnu karijeru, jer je tijekom filma izvodila ozbiljne udarce nogom... Ali, u svakom slučaju, toplo preporučujem ovaj film svim trudnicama!

7. Predivno je biti trudna!

Ne, nije. Pogotovo ljeti. To je strašno. Jako je vruće i, naravno, možete nositi japanke cijelo vrijeme, no pogledate li u svoje noge, primjetit ćete da ono što su nekada bila vaša stopala, sada su dvije buhtle. Naravno, možete nositi i lepršave haljine, ali postoji nešto što se zove osip s nutarnje strane bedara, koji vrućina dodatno pogoršava.

8. Nevjerojatno je kad osjetite kako dijete udara nogom!

U redu, priznat ću, u početku je bilo nevjerojatno, sve dok vas ne zabode u vrat maternice, stvarajući munju od bola koji se probija kroz vas, navodeći da mislite da nešto strašno nije u redu. Ali ne, ništa loše, samo čudo života u vama uzrokuje udvostručavanje boli u slučajnim intervalima!

shutterstock_329537438.jpg
Shutterstock U početku je bilo nevjerojatno osjetiti udarce bebe, no kasnije više nije bilo tako ugodno

9. Piškit će vam se češće!

Ovo nije laž, ali je grubo potcjenjivanje. Vrijeme koje sam provela mokreći danju i noću sigurno je više vremena nego što sam provela radeći bilo što drugo u životu.

10. Promjene raspoloženja su normalne tijekom trudnoće!

Niti ovo nije laž, no emocije i hormoni tijekom trudnoće su toliko ludi i nenormalni da se osjećam kao da bi u vezi toga stvarno trebalo biti puno glasnije upozorenje. Voljela bih neku nosivu tehnologiju koja uključuje alarm za one oko nas trudnica: OPASNOST! OPASNOST! BUDUĆA MAMA U BLIZINI! EVAKUACIJA! EVAKUACIJA!

11. Vježbajte tijekom cijele trudnoće!

Dakle, možda sam previše lijena, ali ozbiljno, ovih posljednjih nekoliko tjedana moje desetomjesečne trudnoće, uspušem se samo čitajući dugi odlomak o njezi djeteta naglas svom mužu. Stube u mojoj kući su također priličan izazov. Mojih pola sata šetnje sa psima smanjilo se na 15 minuta. Ustajanje iz kreveta 10 puta navečer glavni je trening. Samo želim sjediti sa svojim debelim buhtlama i pričekati carski rez po svome izboru.

12. Isplati se prolaziti trudnoću tek kada napokon dobiješ slatku bebu!

Je li? Zapravo još ne znam, ali uskoro ću! U međuvremenu, jedva čekam da se ovaj dječak iseli iz mog trbuha!