Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMIJEM LI VJEŽBATI AKO DOJIM? Umjerena tjelovježba ima niz benefita za dojilje, ali pripazite na nekoliko faktora

Autor Sunčica Got

I dojenje i vježbanje imaju niz benefita za majku.

 žena vježba u prirodi Izvor: Shutterstock

Unatoč raznim neutemeljenim mitovima, vježbanje za vrijeme dojenja ne smanjuje produkciju mlijeka i sigurno je za majke. Da bi se žene osjećale ugodno, savjetuje se hranjenje bebe ili izdajanje mlijeka prije vježbanja kako bi se izbjegao neugodan osjećaj prepunjenosti dojki. Adekvatna hidracija je nužna za sve dojilje, a posebno za mame koje se odluče vratiti vježbanju.

Vježbanje pomaže u povezivanju s bebom

Povratak vježbanju nakon poroda iscrpljenim će ženama pomoći u vraćanju energije i snage, a lagana tjelovježba smanjuje rizik od postporođajne depresije. Budući da popravlja raspoloženje, vježbanje će osigurati i bolje povezivanje s bebom, unatoč izazovima ranog majčinstva.

Vježbe koje bi mogle odgovarati dojiljama jesu postpartum joga, pilates, hodanje, plivanje, bicikliranje i lagane vježbe snage.

 Šeširi za dojenje Izvor: Shutterstock

Vježbe možete izvoditi i doma

U početku možda nećete imati dovoljno snage ni vremena za vježbanje i to je u redu. Pokušajte uspostaviti rutinu s kratkim sesijama vježbanja, a onda povećavajte trajanje, kako vaša kondicija bude rasla.

Ako nemate mogućnosti, vremena ili volje vježbati u nekom studiju, na internetu možete pronaći niz preporuka za jednostavne vježbe koje možete izvoditi kući, za vrijeme bebinog spavanja ili za vrijeme zajedničke igre na podu. Niz je vježbi koje možete raditi upravo u društvu vaše bebe.

Za vrijeme vježbanja izbjegavajte preusku odjeću i grudnjake kako ne biste začepili mliječne kanaliće i uzrokovali bol u grudima. Ako u bilo kojem trenutku osjetite izrazitu nelagodu, bol u trbuhu, krvarenje ili neobičan iscjedak, prestanite s vježbanjem i savjetujte se s vašim ginekologom.

Možda će vas zanimati

Najnovije