Na društvenoj mreži TikTok brojne majke iz susjedne zemlje iskreno su progovorile o svom iskustvu s poroda u tamošnjim bolnicama. Neka svjedočanstva su doista šokantna...


“Doktorica je legla na moj trbuh kako bi izgurala bebu van, a ja sam u jednom trenutku rekla “Ne mogu, gušim se”. Na to mi je babica, koja je cijeli dan bila uz mene, vikala 'Dabogda se ugušila'".

"Došla sam roditi doslovno '5 do 12' i kada sam rekla "Imam trudove", rekla mi je "Sjedni". Kad sam počela vrištati tek onda je bilo "Jao, žena rađa". Kada su mi rekli da dignem noge, rekla sam da imam diskus herniju, bolovi su strašni, ne mogu... Odgovorili su "Dramatiziraš, sram te bilo, kako ćeš roditi, budi majka". Kad su shvatili da imam trudove i da se nema smisla više svađati samnom, odveli su me na kat. Tada sam liječniku koji je vodio moj porod počela objašnjavati da imam diskus herniju i da zbog pritiska moram roditi na carski rez, kako je zakazao doktor koji je do tada vodio moju trudnoću. Zbog tog pritiska bih mogla ostati bez noge. Odgovorio mi je: "Ili noga ili beba". Onda se neka žena popela i stvarno me počeo gurati. Vrištala sam od trudova koji su bili 9 ili 10 od 10, a oni su rekli "Sram te bilo, drama, smetaš drugim trudnicama“. Nakon poroda babice su je s otvorenim prozorom u sobi ostavile da leži mokra i krvava. Agonija se tu nije završila - na živo su ju rezali i šivalipod izgovorom “Rodila si, sad ti ovo za miloga Boga smeta, jeste osjetljive vi današnje moderne žene". "Nisu mi željeli zatvoriti prozor, a ja sam se tako mokra i krvava tresla jer je bio 19. prosinac, ‘ciča zima’. Nakon poroda doktor je došao i rekao: "Vidiš da dramiš, vidiš da ti se ništa nije dogodilo", na šta sam mu rekla "To je i moja, ali i vaša sreća"”.

shutterstock_162604952.jpg
Shutterstock 'U jednom trenutku rekla sam “Ne mogu, gušim se”, na to mi je babica rekla 'Dabogda se ugušila'


"Prva trudnoća, pukne vodenjak, krenem u bolnicu, pregleda me i kaže: "Puk'o je, ali odi kući, dobro je to, kad počnu bolovi dođi". Odem kući i javim privatnom doktoru, koji ne radi u bolnici, (to je moja prva greška), on mi kaže: "Kako to misliš, poslala te kući?", ja kažem "Tako, lijepo, evo me doma", on mi kaže "Dođi brzo tu da ti dam uputnicu da te prime". Dok sam čekala da mi napiše uputnicu, hlače su mi bile skroz mokre. Tri dana su joj davali cefalaksine, ali je iscurilo puno plodne vode. Četvrti dan je osjetila strašne bolove, koji su bili sve jači, a kada je otišla u hodnik, tamo su svi spavali jer je bila noć. Nakon pola sata dolazi doktor, gleda u mene i kaže "Ova je otvorena 10 prstiju, znači spremna za porod, brzo u salu". Prolazili su sati, ništa se nije događalo, ona je proživljavala užasne bolove i prolazila kroz pravu agoniju. Ispričala je da su babice gledale seriju i ignorirale je. Satima je bila na indukciji, a onda je ujutro napokon došao liječnik. "Nisam imala snage za disanje, padala sam u nesvijest, oni su me šamarali".

Velik broj mama je napomenuo da su se ovi neugodni događaji odvili u vrijeme korone kada je pratnja na porodu bila zabranjena. Zbog toga je vijest o vraćanju dozvole da suprug ili bliska osoba prisustvuje porodu donijela olakšanje mnogim trudnicama.

shutterstock_2201016165.jpg
Shutterstock 'Trpjela sam bolove, a babice su gledale seriju', kaže jedna majka

Izvor: Stil.rs