Oduzimamo li djeci individualnost i sposobnost da razviju vlastiti ukus? – zapitali su se stručnjaci nakon brojnih „mini me“ i „matching outfits“ izdanja koja su preplavila društvene mreže. Sve je više roditelja, odnosno majki, koje djeci odijevaju identičnu odjeću, a velik je broj onih koje sebi i djeci biraju iste odjevne kombinacije. Iako nam se to čini „preslatko“ stručnjaci nisu oduševljeni ovom pojavom, a izgleda da se s njima slažu i sami mališani.

profimedia-0431234902.jpg
Profimedia ARCHIVES - RENDEZ VOUS - LE PRINCE FELIPE D' ESPAGNE AVEC LA REINE SOPHIA D' ESPAGNE, LE ROI JUAN CARLOS, LE PRINCE CHARLES D'ANGLETERRE , LA PRINCESSE LADY DIANA ET LEURS ENFANTS LES PRINCES WILLIAM ET HARRY EN ESPAGNE A PALMA DE MAJORQUE EN 1986,Image: 431234902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AGENCE / Bestimage / Profimedia

Prinčevi Harry i William su u dokumentarnom filmu „Diana, Our Mother: Her Life and Legacy“ objavljenom 2017., 20 godina nakon majčine smrti, iskreno rekli što misle o navici princeze Diane da ih odijeva u identičnu odjeću. 'Iskreno, mislim da je stvarno uživala u tome da Williama i mene odijeva u najbizarnije odjevne kombinacije – naravno, identične. Bile su to neobične kratke hlače i malene, sjajne cipele s kopčom. Ne mogu se prestati smijati kad vidim te stare fotografije. Pomislim: "Kako si nam to mogla učiniti?". A onda smo došli u godine kada bi se William okrenuo i rekao: "Oh, ovo je smiješno. Znaš, ja sam stariji brat, zašto moram biti odjeven isto kao on?". A ja sam sjedio i odgovorio mu: "Čekaj malo, ako ćeš se ti drugačije odjenuti, ja neću biti jedina osoba koja ima ovo na sebi - ovo je jednostavno smiješno!"', ispričao je Harry koji je i u biografiji naziva „Rezerva“ otkrio da je njegov stariji brat William mrzio tu majčinu naviku da ih odijeva u identičnu odjeću.

Profimedia Princeza Diana i sinovi odjeveni u identičnu odjeću

Upravo na ovo upozoravaju stručnjaci koji kažu da djeca nisu uvijek sretna. Osim što zbog toga mogu postati meta zlostavljača i poruge vršnjaka, također  im se ne daje prostora da izraze vlastitu individualnost i osobnost. Psiholozi savjetuju kako bi bilo najpametnije dati djetetu priliku da samo izabere što će odjenuti, jer time razvija kreativnost, ali i činjenica da samo brine o sebi snažno utječe na njihovo samopouzdanje. Kad djeca odaberu odjeću koja im se stvarno sviđa, uče se odgovornosti, jer će se i dalje željeti brinuti za sebe i svoj izgled. Osjećat će se slobodnije, što im može pomoći da kasnije u životu postanu odlučniji i hrabriji. Također, napominju stručnjaci, dijete će osjetiti da ga prihvaćate, poštujete i da vrednujete njegov izbor.

Instagram Mame koje djecu, ali i sebe, odijevaju u iste kombinacije