Iako je Majčin dan puno popularniji i očevi imaju svoj dan koji se također obilježava diljem svijeta. U Hrvatskoj ga slavimo 19. ožujka no većina zemalja je Dan očeva ipak nastavila obilježavati treću nedjelju u lipnju, odnosno na dan kada je i nastao u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova začetnica je Sonora Smart Dodd, kćerka veterana Američkog građanskog rata Jacksona Smarta koji je Sonoru i njezino petero braće i sestara odgajao sam nakon što im je majka preminula pri porodu.

shutterstock_1269392014.jpg
Shutterstock 

Budući da se u to vrijeme već obilježavao Majčin dan Sonora je došla na ideju da na sličan način oda počast i svom ocu, a nakon što su ju u tom naumu podržali lokalni vjerski vođe 19. lipnja 1910., na dan rođenja njezinog oca, proslavljen je prvi Dan očeva. Predsjednik Richard Nixon je 1972. potpisao i zakon kojim se treća nedjelja u lipnju proglašava Danom očeva.

shutterstock_1085101433.jpg
Shutterstock 

No pojedine rimokatoličke zemlje, a među njima su i Hrvatska, Italija, Portugal i Španjolska, odlučile su počast očevima odati na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka. I to zbog činjenice da je Isusov zemaljski otac, čovjek kojem je povjereno odgajati Sina Božijeg, značajna očinska figura.