Apsolutno nema isprike za preljub, a pogotovo tijekom partneričine trudnoće. Umjesto da partner sudjeluje i još više se zbliži s trudnom partnericom, na ovaj način pokušava pobjeći od svoje odgovornosti.

Prema istraživanju, 1 od 10 muškaraca, koji će biti očevi, vara svoje trudne partnerice. Postoji nekoliko čimbenika zašto se to događa, a jedan od najčešćih je nesposobnost partnera da podnese sve promjene i težinu novih obaveza koje nosi trudnoća.

Dakle, za preljub nema opravdanja, a najčešće se uzrok krije u emocionalnoj nezrelosti partnera i ne prihvaćanju odgovornosti koji se očituju na nekoliko načina.  

1. Osjeća da je zanemaren

Kada je žena trudna, mnogi muškarci počinju osjećati da više nisu toliko važni u životu svoje partnerice jer joj se prioriteti mijenjaju. Osobe s izraženim egom to ne mogu podnijeti. Kao rezultat toga, osjećaju da je opravdano pronaći nekoga tko će ih uvijek stavljati na prvo mjesto.

2. Ne može podnijeti promjene raspoloženja

Trudnoća sa sobom nosi česte promjene raspoloženja. Kod nekih trudnica, to može biti prilično ekstremno, a partner se nije u stanju nositi s takvim emotivnim oscilacijama.

Umjesto strpljenja i razumijevanja, neki muškarci traže opravdanje zašto ulaze u vezu s drugom osobom.

3. Nije spreman za očinstvo

Ne znači da je partner spreman za očinstvo samo zato što ste vi trudni. Čak i ako izgleda kao da je sretan, možda je preplašen i ne zna što ga očekuje. Za neke, taj strah može biti prilično intenzivan pa u preljubu pronalaze 'spas'.

4. Nedostaje mu redoviti seks

Kada je žena u posljednjoj fazi trudnoće, spolni odnos nije isti jer se u njezinu tijelu događaju razne promjene koje utječu na libido. Neke žene potpuno izgube želju za fizičkim kontaktom, a neke, ako je trudnoća kritična, trebaju se suzdržavati od seksa.
Nažalost, zbog toga partner s jačim libidom može potražiti seksualni užitak izvan veze, za što svjedeno nema opravdanja.

muškarac na mobitelu
Shutterstock 

Nema sumnje, trudnoća je vrlo izazovno razdoblje za partnerski odnos. Ne samo zbog tjelesnih i psihičkih promjena trudnice nego i zbog potpune promjene dinamike u partnerskom odnosu. Stoga, kao i tijekom svih izazovnih razdoblja otvorena komunikacija i međusobno razumijevanje stup je odnosa. No jedini način na koji možete ispuniti ove uvjete je kvalitetno provođenje vremena.

No ako se preljub ipak dogodi, možda ćete se osjećati kao da vam se svijet ruši, i da sve što ste gradili godinama, propada. No posljednje što biste trebali učiniti jest kriviti sebe. To što vas je partner prevario, ne umanjuje vašu vrijednost kao žene. Ne znači da je ljubavnica ljepša, mlađa ili seksepilnija.

Biti prevaren može boljeti, ali vi ste žrtva okolnosti. Umjesto da preispitujete svoju vrijednost i da vas preplave povrijeđenost i bol, najbolje je usredotočiti se na dobrobit vaše bebe.

Iako se preljub događa, ne biste trebali biti sumnjičavi prema svome partneru niti pokazivati bolesnu ljubomoru jer je to kontraporduktivno u odnosu.