Emocionalna zrelost je sposobnost prepoznavanja, izražavanja i kontrole vlastitih emocija uz sposobnost suosjećanja i odgovaranja na emocije drugih. No kada su roditelji - koji bi prije svega trebali svojoj djeci biti emocionalna podrška - emocionalno nezreli, djeca odrasla u takvome okruženju odrastaju u nesigurne osobe, često nesposobne pokazivati vlastite emocije, kontrolirati ih i stvarati zdrave odnose.

Emocionalno nezreli roditelji ne mogu kontrolirati svoje emocije i previše su usredotočeni na sebe da bi brinuli o potrebama svoje djece. Često imaju ograničenu empatiju, nepouzdan su emocionalni oslonac svojoj djeci i nisu osjetljivi na njihove probleme. Djeci u takvim obiteljima nedostaje razumijevanje i pažnja, ali i osjećaj sigurnosti.

Psiholozi emotivno nezrele roditelje svrstavaju u 4 glavna tipa.

Roditelji s burnim emocionalnim reakcijama

Riječ je o roditeljima koji su isključivo vođeni svojim osjećajima i koji su skloni pretjeranim reakcijama na situacije. Lako 'izgube živce', a kad se to dogodi, u obitelji nastane kaos.

Njihovo raspoloženje je promjenjivo i kreće se iz jedne krajnosti u drugu, u jednome trenutku mogu biti potpuno emocionalno nedostupni, a u sljedećem imati vrlo burnu emotivnu reakciju. Ovaj emocionalni tobogan čini obiteljsku dinamiku nepredvidljivom, a kućno okruženje stresnim.

Kontrolirajući roditelji

Ovakvi roditelji na prvu se čine posve smireni i uravnoteženi. Iako su uključeni u živote svoje djece, njihova empatija je vrlo ograničena.  Rijetko se prilagođavaju potrebama svoje djece niti njeguju emocionalnu vezu s njima,a umjesto toga, imaju vlastite planove i želje za njihovu budućnost i na tome inzistiraju.

Postavljaju vrlo visoke standarde i mogu biti vrlo kritični i zahtjevni, a po svaku cijenu žele odgojiti uspješnu djecu kako bi zadovoljili vlastite ambicije. Stoga su često rastreseni i fizički i emocionalno nedostupni.

mama se ljuti na djevojčicu
Shutterstock 

Pasivni roditelji

Pasivni roditelji izbjegavaju svaki sukob ili stres. Iako to može značiti da se dobro slažu sa svojom djecom, ne znaju postaviti zdrave granice niti voditi iskrene razgovore ili se zauzeti za sebe ili svoju djecu ako je potrebno.

Djeca u pasivnim roditeljima nemaju čvrsti oslonac te su često prepuštena sebi.

Distancirani roditelj

Riječ je o tipu emocionalno nezrelih roditelja koji ne provode puno vremena sa svojom obitelji, a ako to i čine, riječ je o hladnom i distanciranome odnosu. Interakcija se uglavnom sastoji od izdavanja naredbi i inzistiranja na poslušnosti. S druge strane, ne potiču niti pohvaljuju svoju djecu, a tolerancija i empatija su im vrlo ograničene. Djeca se često osjećaju nelagodno u blizini takvih roditelja i misle da su im nevažna.

Posljedice odrastanja s emocionalno nezrelim roditeljima

Djeca odgajana u obitelji s emocionalno nezrelim roditeljem u većem su riziku od anksioznosti ili deprsije u odrasloj dobi.

Također, i sami će imati problema s kontrolom emocija te njihovim izražavanjem; mogu odrasti u distancirane, hladne i neempatične osobe.