Nijedan roditelj nije savršen, a nijedna odgojna metoda ne daje 100-postotne rezultate. Neke metode, za koje se smatralo da su vrlo učinkovite, kasnije su pokazale dosta slabih točaka. Odgoj je proces, zapravo upoznavanje djeteta i roditelja kroz razne životne izazove, međusobno uvažavanje i ljubav na dnevnoj razini, a u tome procesu ne mijenjaju se samo djeca nego i roditelji.

Dobro je kada su u odgojnom procesu roditelji otvoreni za spoznavanje svojih pogrešaka, a kako bismo vam pomogli da ih sagledate, donosimo 10 stvari koje za koje je dokazano da dugoročno imaju loše posljedice.

Discipliniranje pred drugima

Ako djetetu želite očitati lekciju u javnosti, ne samo što ćete na taj način dijete poniziti pred svima, nego ono neće niti čuti ono što mu želite reći jer će razmišljati o tome tko je sve mogao čuti vaš razgovor i što će okolina misliti o njemu.

Slanje nerazumljivih i nejasnih uputa

Kada djetetu postavljate granice ponašanja, u tome budite jasni. Pritom, sačekajte odgovor kako biste bili sigurni da je dijete točno razumjelo što mu je dopušteno, a što nije.

dijete udara tatu
Shutterstock 

Podmićivanje nagradama

Ako mislite da ćete obećanjima ili nagradama nagovoriti dijete da se ponaša na određeni način, odustanite od ove metode. Riječ je zapravo o podmićivanju, a jedino što možete dobiti zauzvrat jest da vaš mališan nauči vještinu manipulacije te da svojim ponašanjem od vas dobije baš sve što poželi.

Ignoriranje znakova gladi i umora

Ako primijetite da je djetetovo neprihvatljivo ponašanje posljedica umora ili gladi, odgodite discipliniranje. Umirite dijete, i prvo namirite njegove potrebe. Kada bude sito i odmorno, vratite se na temu.

Predugačka objašnjavanja

Kada djetetu želite objasniti u čemu je pogriješilo, birajte kratke i jasne rečenice i nemojte da vaše objašnjavanje traje cijelu vječnost.

Vikanje na dijete

Djeca ne mogu prihvatiti lekciju ako na njih vičete. Ili se povlače u sebe ili se naljute, a cijela situacija izmakne kontroli. Probleme rješavajte smirenim i strpljivim tonom iako dijete plače, viče i baca se po podu, a nakon nekoliko mjeseci i vi i dijete bit ćete smireniji i pažljiviji.

Osobno doživljavanje neposluha

Djeca nemaju samokontrolu, vole testirati granice i trebaju vašu pozornost. No ništa od toga ne rade zato što vas ne vole. Neprihvatljivo ponašanje događa se zbog djeteta koje istražuje kako bi dobilo ono što želi, bilo da je to ljubav, sladoled ili još 5 minuta igre.

Uspoređivanje djeteta s drugom djecom

Za dijete nema ništa gore nego da ga uspoređujete s drugima, bilo da su njegovi vršnjaci ili braća i sestre. Umjesto toga, istaknite djetetovo dobro ponašanje i pohvalite ga.

Postavljanje kazni koje su neodržive

Ne postavljajte djetetu nerealne kazne koje niti vi ne možete održati. Jer, takvu ste kaznu donijeli u afektu, a time samo poručujete djetetu vas ne treba doživljavati ozbiljno.

Nedosljednost u pravilima

Nedosljednim provođenjem pravila pokazujete djetetu svojim primjerom da se pravila ne trebaju poštivati, a onda kad ih budete postavili niti ono ih neće poslušati.