Kad dijete uđe u svoju drugu godinu života, normalno je da počne izražavati svoj stav imati tantrume, namjerno se inatiti vašim naredbama i tako dalje. Dovoljno je teško disciplinirati starije dijete, a kamoli malo dijete, koje jedva možete urazumiti. Evo nekoliko zlatnih pravila discipliniranja djeteta do 3. godine života.

1. Disciplinirajte s ljubavlju

Ne zaboravite da, kako god odlučili disciplinirati svoje dijete, to uvijek trebate činiti s ljubavlju. Disciplina nije prisiljavanje djeteta da se ponaša na određeni način, pokazivanje da želite najbolje za njega. Nakon discipliniranja, uvijek ga uvjerite da ga volite, uzimajući ga u zagrljaj.

2. Zauzmite isti stav s partnerom

Ako u svom domu imate dinamiku dobar/loš policajac, promijenite to. Vaše dijete je pametno, brzo će shvatiti tko je popustljivi roditelj, a tada će biti još teže ispraviti njegovo ponašanje. Dosljednost je ključna.

3. Ne postoji 'zločesto' dijete

Mala djeca ne mogu kontrolirati svoje nagone - nisu čak ni sposobna imati zle namjere. Stoga, važno je napomenuti da, bez obzira na to kako se loše ponaša vaše dijete, ono nije 'zločesto'. Zapravo, ako svoje dijete već nazivate 'zločestim', prestanite. Umjesto toga, objasnite u čemu je pogriješilo.

tantrum
Shutterstock 

4. Razumijevanje

Djeca su sklona lošem ponašanju ako su roditelji nestrpljivi i nerazumni umjesto da razumiju i zadovolje njihove potrebe. Vaše je dijete još malo i nije naučilo kako se nositi s osjećajima poput dosade, gladi i umora. Ponekad samo treba strpljenja.

5. Uspostavite pravila

Neki roditelji svome djetetu daju previše slobode, tolerirajući loše ponašanje. Međutim, što je dijete mlađe, potrebno mu je više granica.

6. Ne fizičkom kažnjavanju!

Iako su mnogi od nas fizički kažnjavani kao djeca i 'ispali dobro', stručnjaci kažu da tjelesno kažnjavanje može psihički oštetiti dijete. Studije su pokazale da djeca koja su udarana imaju veću vjerojatnost da će u odrasloj dobi imati problema s depresijom, zloporabom supstanci i ljutnjom.

7. Nije 'time out' za svako dijete

Iako je metoda isključivanja djeteta kao kazne nekad bila jedna od onih koje su preporučivali pedagozi i psiholozi, ispostavilo se da nije tako bezazlena. Osjetljivija djeca bi se mogla osjetiti odbačeno i u kasnijoj dobi imati problema sa samopoštovanjem i manjkom samopouzdanja.

8. Odvraćanje pažnje

Jedna od učinkovitih metoda je kada ste usred situacije koja je izmakla kontroli, djetetovu pažnju preusmjerite na neku drugu aktivnost, po mogućnosti umirujuću.