Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODBINA VOLI KRITIZIRATI PREHRAMBENE NAVIKE VAŠE DJECE? Evo kako stati na kraj takvim komentarima

Autor Jelena Pervan

Ako svoju djecu hranite drugačije od onoga kako članovi vaše obitelji vjeruju da je ispravno, moguće je da ćete nailaziti na različite kritike, a one mogu biti posebno izražene na zajedničkim obiteljskim druženjima.

 Dijete jede čokoladu.jpg Izvor: Shutterstock

Bilo da su vaša djeca vegetarijanci ili vegani, jedu na Paleo način ili jednostavno imaju svoj stil objedovanja koji vi podržavate, u nekom ćete se trenutku suočiti s neugodnim situacijama na obiteljskim druženjima za stolom. Radna terapeutkinja specijaliziranja za hranjenje djece. Jennifer Berry za portal Yummy Toddler food objasnila je kako se postaviti u takvim situacijama.

Podržite svoje dijete

Čak i ako ste radi svojih izbora u manjini, zapamtite da ste vi roditelj svom djetetu i da, bez obzira na to što drugi mislili i govorili, vi odlučujete kako će se vaše dijete hraniti.

Ako netko na obiteljskom druženju prokomentira kako vaše dijete jede previše ili premalo, razgovor okrenite u drugom smjeru. Zahvalite osobi što želi pomoći, ali recite kako vaše dijete zna slušati svoje tijelo i uživati u hranu te kako ste ponosni na njega zbog toga.

Ponekad je dobro promijeniti temu razgovora ako komentari krenu u smjeru kritiziranja. Kada netko prokomentira kako vaše dijete jede, odgovorite da jede tako kako jede, a onda ubacite neku zanimljivost iz djetetova života koja nije vezana za jelo te tako izbjegnite rasprave pred djetetom.

 odgoj baka i djedova Izvor: Shutterstock

Budite jasni pri objašnjavanju

U nekom ćete trenutku željeti i objasniti svoje odabire, a u tom trenutku pripazite na nekoliko stvari kako bi prava poruka došla do onih koji je trebaju čuti.

Skratite priču i nemojte previše objašnjavati kako ne bi ispalo da pravdate svoje odabire. Ulazak u rasprave na obiteljskim druženjima može biti prilično stresan pa je važno da kratko i jasno kažete svoj stav.

Ako niste raspoloženi za raspravu, a neki član obitelji inzistira na tome, možete mu reći da ne želite o tome razgovarati u ovom trenutku te ga zamoliti da ne komentira izbore vašeg djeteta i njegovo tijelo.

Ne dozvolite da negativni komentari o djetetovoj težini ostanu bez odgovora. Čak i ako ne želite trenutno ulaziti u rasprave, važno je da vaše dijete čuje kako reagirate na ovakve komentare. Možete reći kako volite što je vaše dijete snažno, pametno i zabavno te maknuti fokus s teme o kojoj se govori.

Možda će vas zanimati

Najnovije