U nedavnom istraživanju Centra za istraživanje obitelji Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign znanstvenici su se bavili spavanjem beba i male djece, a sve kako bi pronašli povezanost između uspostavljanja rutine spavanja i dobrog i kvalitetnog sna djece.

Naime, opće je poznato da je kvalitetan san uz pravilnu prehranu jedan od najvažnijih čimbenika za razvoj dječjeg mozga. Tijekom sna se obnavljaju naše stanice, a kod beba i djece stvaraju se nove neurosinapse. 

Ovim je Istraživanjem bilo obuhvaćeno 468 majki i beba koje se pratilo od trećeg mjeseca života do navršene dvije godine. Svakih nekoliko mjeseci majke su ispunjavale upitnik o kvaliteti sna njihovih mališana pri čemu su odgovarale na sljedeća pitanja:

• vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja
• koliko se puta dijete probudilo tijekom noći
• koliko je, u prosjeku, djetetu bilo potrebno vremena da zaspi
• kako izgleda djetetova rutina prije spavanja

Najčešća aktivnost koje su majke prijavile prije odlaska u krevet bile su kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubića, čitanje priča.

No svaka je obitelj imala svoju rutinu odlaska u krevet. Zanimljivo je da su bebe stare tri mjeseca u prosjeku išle spavati oko 21.30 sati, dok su djeca u dobi od dvije godine najčešće lijegala u krevet oko 9 sati.

No ovo je Istraživanje pokazalo da djevojčice imaju puno većih problema kod uspavljivanja od dječaka. Također, češće su se budile noću.

Kada su se roditelji svaki dan pridržavali iste rutine, i provodili je istim koracima, djeca su bolje i dulje spavala. Stručnjaci preporučuju roditeljima da rutinu uspavljivanja započnu sat vremena prije no što žele da beba zaspi.

Beba može usvojiti rutinu već nakon 6. tjedna

Najčešći znakovi umora kod malih beba su trljanje očiju, dodirivanje uha, razdražljivost i plač na najmanji podražaj, zijevanje, protezanje, gledanje u prazno, gubljenje interesa za ljude i igračke oko sebe i potpuno umirivanje.

umorna beba
Shutterstock 

Ako uočite neke od ovih znakova, pokušajte uspavati dijete stavljajući ga u krevetić. Vrlo brzo ćete potpuno instinktivno naučiti prepoznavati spremnost djeteta za odlazak na spavanje.

Istraživanje je pokazalo da su djeca najbolje spavala do navršenih 12 mjeseci, s tim da su male bebe bile najviše sklone noćnom buđenju. Pokazalo se da se problemi odlaska u krevet kod djece stare dvije godine udvostručuju, u odnosu na period kad su imale tri mjeseca.

S druge pak strane kako su rasla djeca su se sve manje budila. (Noćno buđenje zabilježeno je kod 43 posto tromjesečnih beba, dok se u dobi od dvije godine budilo njih 15 posto.)
Djevojčice su češće imale problema s uspavljivanjem i češće su se budile noću, pokazalo je istraživanje.

Također, kako su djeca odrastala majke su trebale utrošiti više vremena na aktivnosti prije spavanja.

Ovo nije prvo istraživanje koje potvrdilo da je za dobar san beba važna rutina odlaska u krevet. Osim toga, ako se dosljedno držite rutine prije spavanja to će vašoj bebi pružiti osjećaj sigurnosti.

Druga važna stvar o kojoj trebate voditi računa je razmak između dva spavanja. Ako je razmak između dva spavanja prevelik, dogodit će se efekt premorenosti i beba će teže zaspati.