Ako ste ikad umirivali uplakanu bebu u 3 ujutro ili se šuljali iz sobe u kojoj spava, a čim biste dotaknuli kvaku, ona bi zaplakala, ovo istraživanje ne donosi vam iznenađujuće činjenice.

Roditelji su u stanju raditi svakakve stvari kako bi uspavali svoje mališane, a znate li koliko sati dnevno utroše na tu aktivnost? Vjerovali ili ne, čak pet sati u danu.

Ovo je rezultat istraživanja koje je provela organizacija Sleep Junkie, u kojem je sudjelovalo 500 roditelja iz SAD-a i 500 iz Velike Britanije, čija su djeca bila u dobi do 18 mjeseci. Roditelji su zapisivali u minutu kako izgledaju njihovi dani, a iz njihovih izvještaja bilo je vidljivo da se veći dio njihovih aktivnosti vrtio oko toga da uspavaju svoju djecu (na bilo koji način) ili da ih smjeste u krevet.

mama uspavljuje bebu
Shutterstock 

Kada su istraživači zbrojili sve minute uložene u brigu o bebama, dobili su nevjerojatan rezultat. Mame su u prosjeku provodili gotovo dva sata dnevno uspavljujući svoje bebe na grudima, a hodajući s njima uokolo čak jedan sat i 21 minutu.

Oni roditelji koji su odlučili voziti svoje bebe u autima kako bi ih uspavali, provodili su za volanom oko 40 minuta.

Na pripremu beba za spavanje, kao što je kupanje, podrigivanje i čitanje (malo starijim bebama) odlazilo je u prosjeku još 2 sata u danu. Dakle, zbrajajući ukupno vrijeme koje roditelji utroše dnevno na sve aktivnosti koje vode jednome cilju – spavanju – dobili su brojku od čak 5 sati i 25 minuta dnevno.

Ista je studija pokazala da samo 10 posto ispitanih roditelja spava sedam ili više sati noću, a tijekom dana većina roditelja na sebe može odvojiti samo 32 minute u danu.