U planiranju obitelji, trudnoći i roditeljstvu važno je da oba partnera sudjeluju jednako. Od angažmana o bebi, odgoju, brizi o kućanstvu, zajedničke odluke su važan temelj sretne i zadovoljne obitelji.

Ako krenemno od same trudnoće, buduće mame očekuju da u svakoj odluci sudjeluju i budući očevi, a to im je znak da ih vole te da su im podrška na izazovnome putovanju kao što je trudnoća.

Očevi se brinu i sudjeluju o brojnim stvarima tijekom trudnoće i poroda, ali u nekim situacijama doista uživaju, a neke su im mučne i najradije bi ih izbjegli.

Odluke u kojima očevi baš i ne uživaju

Većina budućih tata smatra kako je na budućim majkama odabir liječnika i rodilišta u kojem će roditi. Naime, važno je da mami pregled bude ugodan i da ona bude sigurna u liječnika koji joj vodi trudnoću i porod. Naravno, žele sve najbolje, ali ne žele biti odgovorni za donošenje ovako važne odluke.

Svaki tata želi da njegova beba ima lijepu i udobnu sobu, ali, ruku na srce, doista ga zanima samo kolika će biti krajnja cifra koja će se utrošiti na sve detalje, i u kojem će roku biti sve završeno. S druge strane, mame su te koje imaju sindrom gniježđenja i jaku potrebu za uređenjem stana I bebinog kutka, tate samo žele podržati ovu izloženost hormonima.

Kad se odlučuje o tome hoće li biti prirodan porod, epiduralna ili carski rez, očevi uglavnom to prepuštaju budućim mamama. Svaki otac potajno misli kako ima važnu ulogu kada dođe trenutak za odlazak u rodilište. Međutim, svjesni su činjenice da ipak partnerica prolazi onaj najteži dio – trudove, pucanje vodenjaka, porod, početak dojenja i cijeli postpartum. Oni ne mogu niti zamisliti kroz kakve sve faze prolazi žensko tijelo i priznaju da je to velika stvar.

tata na porodu
Shutterstock 

Kad je ulazak u rađaonicu u pitanju, oko trećina budućih tata želi proći kroz iskustvo poroda, a jedan dio iskreno priznaje da se boje kako će im pozliti, a ima onih koji se na taj korak odlučuju kako bi bili podrška partnerici iako bi radije čekali ispred.

Odluke u kojima očevi doista uživaju

Nije da tate nije briga za trudnoću i sve što smo prethodno naveli, ali jednostavno neke odluke je bolje da donesu mame jer se više tiču ženine intime. Evo u čemu budući tate doista uživaju.

Očevi vole sudjelovati u odabiru imena za bebu.

Važno im je da sudjeluju u testovima i pregledima tijekom trudnoće, žele imati sve informacije o zdravlju mame i bebe.

Tate stupaju na scenu kad je riječ o izboru autosjedalice, ali i druge opreme koja jamči sigurnost bebe.

Tate žele sudjelovati i donositi odluke u kreiranju kućnog budžeta, kada je vrijeme za neku kupnju, na što je dobro potrošiti novac, a koje su stvari nepotrebne.