Otac igra važnu ulogu u razvoju djeteta, a nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme koje otac provede u druženju, igri i razgovoru s djetetom utječe na kognitivni i emotivni razvoj djeteta. 

Očev utjecaj počinje već od trudnoće, a što je više uključen tijekom ovih 9 mjeseci, veća je vjerojatnost da će više biti uključen i u roditeljstvo. Prema rezultatima nedavnih istraživanja, evo na koja područja djetetova razvoja utječe angažiranost oca.

1. Osjećaj sigurnosti utječe na školski uspjeh

Još se u dojenačkoj dobi stvara povezanost tate i djeteta, i to kroz očevu brigu o bebi, te se u djetetu stvara osjećaj sigurnosti koji ga prati kroz cijeli život. Djeca koja imaju kvalitetan odnos s ocem i razvijen osjećaj sigurnosti, dokazano je da su uspješnija u školi te da imaju razvijenije socijalne vještine.

2. Uključenost oca utječe i na razvoj socijalnih vještina

Djeca čiji su očevi uključeni u njihove svakodnevne aktivnosti, poput hranjenja, kupanja i igranja, sigurnija su u sebe, a kako odrastaju, uživaju u boljim odnosima s vršnjacima.

tata se igra s bebom
Shutterstock 

3. Zdravi partnerski odnosi u odrasloj dobi

Očevi koji su aktivno uključeni u život svojih beba - pomažući u brizi za njih, igrajući se s njima i podučavajući ih, također doživljavaju manje sukoba sa svojim suprugama. To ne samo da koristi djeci nego jača i bračni odnos, pa samim time ima dugoročne koristi za čitavu obitelj.

4. Igranje s bebom utječe na verbalne vještine

Očevi, koji se brinu i igraju sa svojom bebom, odgajaju djecu s višim IQ-om i boljim jezičnim te kognitivnim vještinama. Uključeni očevi poboljšavaju komunikacijske vještine svoje djece jer imaju tendenciju postavljati djeci drukčija pitanja nego majke, što obogaćuje djetetov rječnik.

5. Bolji rezultati u matematici

Što više vremena očevi provode u igri sa svojim djetetom – poput igre pretvaranja ili čitanju priča – dijete u 10. godini postiže bolje rezultate u matematici i čitanju.