Za sve roditelje koji su tijekom pandemije uvidjeli kako im zbog obiteljskih obaveza odgovara rad od kuće, a djeca su im mlađa od osam godina, stižu dobre vijesti.

Naime, krajem prošloga mjeseca novi Zakon o radu prošao je prvo čitanje, a u sebi je sadržavao i prijedlog o radu s izdvojenog mjesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu.

Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva, čije zakonsko trajanje nije određeno.

U izmjenu Zakona implementirane su i dvije europske direktive, od kojih je jedna direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi s kojom je povezan i članak 17.c novog Zakona.

Kako piše Jutarnji list, poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. Za opravdani razlog smatra se nemogućnost organizacije rada od kuće, što ovisi o tipu posla i organizaciji rada unutar samoga radnog kolektiva.