Ove godine na Interliberu, nakladnička kuća Stilus predstavit će nekoliko svojih novih naslova iz područja odgoja i roditeljstva, ali i svoje najveće uspješnice, zahvaljujući kojima je u zadnje vrijeme zauzela mjesto među renomiranim domaćim izdavačima vrlo uspješnih i traženih roditeljskih priručnika.

Kako prestati siziti.jpg
Promo 

Popis započinjemo upravo objavljenom knjigom kliničke socijalne radnice dr. sc. Carle Naumburg, „Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu)“, koja nudi roditeljima pregršt korisnih i jednostavnih savjeta kako da se smire u kriznim trenucima, kako da prestanu gubiti živce čak i u najizazovnijim obiteljskim situacijama te da u konačnici postanu strpljiviji, smireniji i sretniji roditelji. „Roditeljstvo je stresno, djeca znaju biti nepredvidiva, nerazumna i naporna. Niste vi krivi što šizite, ali apsolutno je na vama da smanjite šanse da ćete opet pošiziti i da ostanete smireni što češće možete“, tvrdi dr. Naumburg. Oslanjajući se na najnovije znanstvene spoznaje, napisana duhovitim i razumljivim jezikom roditelja koji iz vlastita iskustva itekako dobro zna o čemu piše, knjiga dr. Naumburg postala je neizostavan priručnik za sve roditelje opterećene svakodnevnim roditeljskim stresom koji žele stvoriti bolji odnos s djecom i uspostaviti smireniju obiteljsku dinamiku.

Montessori 2D.jpg
Promo 

Među Stilusovim izdanjima koje svakako vrijedi spomenuti za ovogodišnji Interliber jest i njihova velika uspješnica"Montessori od prvoga dana", autorica Paula Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen, čije je prvo izdanje bilo gotovo rasprodano i prije nego što se knjiga pojavila na policama domaćih knjižara. To i ne čudi, s obzirom na to da vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori uživaju sve veću popularnost diljem svijeta, a njihov broj svake godine raste i kod nas. Tome uveliko pridonosi i činjenica da suvremena znanstvena istraživanja potvrđuju njezina otkrića i pedagoška načela koja je razvila još početkom 20. stoljeća. Stoga je posve razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti metodu Montessori i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić. A ovaj praktičan i svrhovit vodič za podizanje smirene, sposobne i samopouzdane djece, u potpunosti zasnovan na pedagoškim načelima i uputama Marije Montessori, najbolje će im pomoći u tome.

Pravila mozga.jpg
Promo 

Na sličnom je tragu i knjiga „Pravila mozga za razvoj djeteta“, koju mnogi stručnjaci za odgoj djece drže prijeko potrebnim vodičem za sve roditelje. U njoj je dr. John Medina, čuveni američki molekularni biolog i otac dvoje djece, podijelio s roditeljima najnovije znanstvene spoznaje o tome kako odgojiti pametno i sretno dijete, od njegova rođenja do pete godine života. Dr. Medina otkriva na koji se način razvija i kako radi mozak djeteta – te što možete učiniti da biste potaknuli njegov razvoj, upravo je zato knjiga „Pravila mozga za razvoj djeteta“ jedno od onih štiva nakon čijeg ćete čitanja promatrati svoju djecu – i način na koji ih treba odgajati – u potpuno novom svjetlu.

Finski odgoj.jpg
Promo 

Među Stilusovim velikim uspješnicama je i knjiga„Finski odgoj djece“, u kojoj je ugledna dječja psihijatrica Kaija Puura podijelila s čitateljima uvide iz svoga tridesetogodišnjeg iskustva u svakodnevnom radu s djecom. Njezina knjiga nudi roditeljima brojne praktične savjete koji će ih potaknuti da shvate kako njihovo ponašanje i ophođenje s djecom može imati pozitivan utjecaj na njihov razvoj, osjećaj zadovoljstva i sreće. Možda još važnije, knjiga Kaije Puure detaljno opisuje kako finski model odgoja već od najranije dobi stvara najuspješnije (i najbolje) učenike na svijetu.

Kako pricati price djeci.jpg
Promo 

Ovaj kratak pregled najzanimljivijih Stilusovih izdanja za roditelje završit ćemo jednom nešto drugačijom knjigom o odgoju, koja fokus usmjerava na poticanje kreativnosti djece (ali i roditelja), obiteljsko zbližavanje i upoznavanju djeteta sa svijetom oko sebe kroz priču. Prekrasno ilustrirani priručnik „Kako pričati priče djeci“Silke Rose West i Josepha Sarosyja, američkih edukatora i odgajatelja djece predškolske dobi, jedinstven je po tome što su u njemu autori prvi put iznijeli niz jednostavnih, kratkih i provjerenih metoda i klasičnih pripovjednih alata koji će roditeljima (ali i ostalima) pomoći da postanu izvrsni pripovjedači. Priče, navode autori, pomažu djeci da upravljaju svojim emocijama, suosjećaju s drugima i bolje razumiju složeni svijet u kojem živimo. Štoviše, i suvremena istraživanja potvrđuju da je pripovijedanje, uz dodir, jedan od najvećih posrednika intimnosti i povjerenja, zbog čega se pričanje priča djeci često navodi kao jedna od glavnih preporuka za roditelje koji žele odgojiti sretno i zadovoljno dijete. Stoga, roditelji, ne oklijevajte, nema sumnje da ćete na Interliberu naći pregršt zanimljivih knjiga za čitanje, kako za sebe tako i za svoju djecu.