Neki će roditelji reći kako im je prva godina roditeljstva bila čarobna, dok se mnogi s tim ne bi složili. Oporavak od poroda, privikavanje na novu ulogu i bebin ritam, grčevi i muke s dojenjem, sve to može ostaviti gorak okus. Mama Alesandra Dubin za magazin Parents objasnila je zašto je tek u drugoj godini otkrila ljepote roditeljstva sa svojim blizancima.

Hormoni se stabiliziraju

Alesandra se prisjeća kako je prvu godinu roditeljstva provela u bunilu. Navala hormona nakon poroda bila je snažna, mnogo je plakala i hormoni su značajno utjecali na njezino raspoloženje. Tek se nakon prvog rođena svoje djece opet osjećala kao ona stara.

Tranzicija identiteta je završena

Budući da je svoje blizance dobila oko 35. godine, velik je dio svog odraslog života provela bez djeca i njihov je dolazak bio najveća promjena do tada. Nije bilo jednostavno reći ne spontanim planovima i putovanjima, trebalo je vremena da se pronađe u svojoj novoj ulozi i kako da u nju uklopi dijelove svog prijašnjeg identiteta. Nakon godine dana osjećala se da je postigla taj cilj i osjećala se ugodno u novoj sebi.

tata i kćer
Shutterstock 

Više je prilike za odmor

Roditelji novorođenčadi spavaju iznimno malo, a s dvije novorođene bebe taj se prosjek dodatno smanjuje. Bilo joj je teško i mislila je da taj period nikada neće prestati. Od toliko umora uopće nije mogla sagledati cijelu sliku majčinstva i bila je očajna. No kad su bebe počele bolje spavati, osjećala se kao da je počeo neki novi život. Sve je postalo lakše kad je odmora bilo više.

Zabavnije je

Dvije male bebe, neprestano mijenjanje pelena, hranjenje, nošenje, uspavljivanje, sve je u početku izgledalo kao da se odvija na tvorničkoj traci, bez pauze za neki zabavni dio. Kad su djeca postala starija, naučila su govoriti i postali su zabavni, govori Alesandra. Počeli su otkrivati svijet i ulaziti u neobične situacije koje su ih beskrajno radovale. Napokon je osjetila da s djecom počinje razvijati odnos.

Djeca nam neprestano pokazuju ljubav

Iako se bebe vrlo brzo krenu smijati i roditeljima pokazivati naklonost, Alesandra tvrdi kako se ništa ne može mjeriti s njihovim poljupcima, zagrljajima i nježnim riječima kada malo narastu. Dvogodišnjacima su roditelji centar svemira i često im to imaju potrebu i pokazati.