Novinarki Elle Halliwell iz Australije 2016. godine život se u samo 48 sati okrenuo naglavačke. Prvo je doznala za svoju tešku dijagnozu, a potom da je trudna.

Kako su Ellie i njezin suprug planirali bebu, ona je odlučila obaviti neke testove.

‘Željela sam provjeriti krvnu sliku, a nakon analize krvi, liječnici su mi skrenuli pozornost na povišenu razinu trombocita u krvi. Iako moj liječnik nije bio zabrinut jer sam tada imala neku crijevnu virozu, ipak je odlučio napraviti još jedno testiranje krvi. Drugi je test pokazao još višu razinu trombocita pa je zatražio mišljenje kolege specijaliste. Osim blagog umora, koji sam pripisivala poslu, i povišenih trombocita, nisam imala nikakvih ozbiljnijih simptoma’, ispričala je Ellie.

Nakon pet tjedana napravila je još neke pretrage koje su pokazale da boluje od jedne vrste leukemije. Dva dana kasnije otkrila je i da je trudna.

‘U 48 sati doznala sam najbolju i najgoru vijest koju možete čuti u životu’, rekla je. Liječnici su joj preporučili prekid trudnoće i hitno podvrgavanje tretmanu za liječenje leukemije. Ellie je bila pred teškim izborom, ali je odlučila odgoditi liječenje i zadržati bebu.

‘Išla sam na preglede i testove svaka dva tjedna. Nije bilo mnogo slučajeva kao što je moj, pa nismo znali kako će napredovati trudnoća niti koliko dugo imam leukemiju. Postojao je tretman koji su mi predložili, nije bio savršen ali nije prolazio kroz posteljicu. To je uključivalo injekcije jednom tjedno, i to u trećem tromesečju. Odlučila sam se za taj tretman’, rekla je o svojoj trudnoći bez kemoterapije.

Kakov su joj markeri bili visoki, liječnici su joj inducirali porod mjesec dana prije termina. Nakon što je rodila sina, odlučila je s kemoterapijom pričekati još 5 tjedana kako bi ga mogla dojiti.

‘Tih pet tjedana sam se navikavala na majčinstvo i povezivala s bebom. Kako sam bila sretna jer sam postala majka, to je utjecalo i na markere, koji su se spustili pa smo još odgodili terapiju’, prisjeća se Ellien.

Unatrag šest godina ulazila je u remisiju, ali je imala i teška razdoblja kada bi se bolest vraćala, a ona primala kemoterapiju s teškim nuspojavama. Osobe koje obole od ovakvog oblika leukemije u prosjeku s tom bolešću žive 3 godine, a otkad je Ellie oboljela, prošlo je punih 6 godina i njezina je bolest trenutno u remisiji.