Batat je pravo čudo prirode, nije samo običan krumpir, nego je bogat raznim nutrijentima, a posebno vitaminima kao što su A, B i C. Dobar je izvor vlakana, biotina, kalija i fosfora, a može se pripremati u slatkim i slanim varijantama.

Kroketi od batata su prava delicija, a ovi koje predlažemo, peku se na papiru za pečenje u pećnici pa ih možemo smatrati zdravijom varijantom obroka.

Sastojci

• 2-3 veća batata
• 1 jaje
• 1/2 žličice soli
• 100 g feta sira
• češnjak u granulama
• krušne mrvice
• 2 žlice sezama
• brašno
• dva jaja
• maslinovo ili suncokretovo ulje
• prstohvat soli
• 1 žličica crvene paprike (po želji)

kroketi
Shutterstock 

Priprema

Vilicom izbušite rupice u batatima i stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva 45-50 minuta. Kad se batat ohladi, ogulite ga i stavite u posebnu posudu. Dodajte jaje, feta sir izrezan na male kockice, sol, češnjak u granulama pa sve umiješajte u smjesu (ne trebate potpuno zgnječiti batate, dovoljno je da postane gusta smjesa s grudicama) koju ostavite da stoji u hladnjaku 20-ak minuta. Izvadite iz hladnjaka i oblikujte kuglice ili krokete. 

Umutite dva jaja, posolite, dodajte papriku, 2 žlice maslinova ulja i sve jednolično izmiješajte vilicom. U jedan tanjur stavite brašno, a u drugi krušne mrvice, koje izmiješajte sa sezamom. Oblikovane kuglice ili krokete prvo uvaljajte u brašno pa u jaja i maslinovo ulje i na kraju u krušne mrvice i sezam.

Lim prekrijte papirom za pečenje pa na njega stavite krokete, prelijte ih maslinovim ili suncokretovim uljem i stavite peći na 20-ak minuta na 190 stupnjeva.  Ako želite jače pečene krokete, ostavite ih u pećnici još 10-ak minuta.