Prilikom pristupanja većina roditeljskih grupa na Facebooku, morate pristati na određena pravila ponašanja koje administratori postave, no mnogi se članovi ne drže tih pravila pa roditeljske grupe znaju postati mjesto za liječenje individualnih frustracija, omalovažavanje i vrijeđanje. Portal Scary Mommy piše o pet nepisanih pravila kojih bi se trebali držati ako ste član neke od roditeljskih grupa.

Svoje frustracije zadržite za sebe

Najveći razlog zašto mnogi izbjegavaju biti dio online roditeljskih grupa je činjenica da one često postanu arena za izbacivanje različitih frustracija, od gnjeva prema školskom ili medicinskom sustavu do ponižavanja određenih roditeljskih stilova, odluka i sl. Neke teme zaista mogu biti okidač za različite reakcije, no kad vam se to dogodi, pokušajte se suzdržati od ulaska u rasprave i maknite se od grupe dok se ne smirite.

U redu je ako se samo želite požaliti

Ako se imate potrebu izjadati, to je sasvim u redu no pripazite da vaša poruka ne bude gnjevna i osuđujuća. Podijelite svoju bol u miru, jer možda će upravo vaša objava privući pažnju nekoga tko je prošao slično iskustvo i tko će vam moći dati savjet.

Ne postavljajte pitanje koje je bilo postavljeno više puta

Neka se pitanja u roditeljskim grupama često ponavljaju, kao ona koja imaju veze s dohranom, spavanjem, određenih proizvođačima bebine opreme i sl. Prije nego postavite pitanje, upišite ga u tražilicu i provjerite je li već bilo postavljeno.

shutterstock_490695334.jpg
Shutterstock 

Konkretna pitanja i traženje pomoći

Ljudi vole pomoći i podijeliti svoja iskustva kako bi drugima olakšali različite situacije i procese, uglavnom zato i jesu aktivni u roditeljskim grupama. Očekuje se da u grupama postavljate otvorena i jasna pitanja, tražite pomoć i potrebne informacije. Ipak, izbjegavajte postavljati opća kontroverzna pitanja koja se tiču npr. cjepiva. Takve rasprave često odu u potpuno krivom smjeru.

Ne osuđujte i budite pristojni

Nije rijetkost da se u ovakvim grupama nađu sasvim besmislena pitanja zbog kojih možete pomisliti da se osoba šali ili provocira, no unatoč tome, ostanite pristojni i ne osuđujte nikoga. Ne znate u kakvom je stanju osoba koja postavlja pitanje, koja je njezina priča i namjera. Ako nemate pametan odgovor, ignorirajte.