Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mame, jeste li pregorjele? 3 pitanja koja otkrivaju 'dijagnozu' burnout-a

Mame su superheroji! Znamo kako da to i ostanu!

 mama umorna od obveza

Još je Carl Jung napisao da prvi arhetip koji gradimo u našem mozgu potječe od naših majki, što znači da prije nego što postoji 'ja', postoji 'mama'. Briga o djeci oslobađa ogroman val oksitocina (hormona ljubavi), jednog od najmoćnijih hormona u tijelu, pa i maženje, masiranje djeteta, gledanje u oči svoje bebe i svi ti drugi topli rituali koje dolaze od majki, povećavaju razinu oksitocina i kod majke i djeteta. Studija koju je vodio dr. Pilyoung Kim s Nacionalnog institutu za mentalno zdravlje, otkrila je da se volumen sive tvari majki povećao za malu, ali opet značajnu količinu u različitim dijelovima mozga u roku od nekoliko mjeseci nakon poroda. Pamćenje, emocije, govor, samokontrola..., sve su to funkcije kojima 'dirigira' siva tvar u mozgu, pa nije čudo što su mame pravi superheroji današnjice. Kad žena postane mama, ona kao da dobije neku nadljudsku snagu koja je tjera naprijed, koja nemoguće čini mogućima te koja je razlog što – zna to svaka žena i majka! -  toliko stvari uspijevaju obaviti u jednom danu. Zato mame uvijek moraju biti pune energije i na visini zadatka!

Prilično je nestvarno vidjeti koliko je žensko tijelo prilagodljivo kad je zaduženo za brigu o drugom ljudskom biću i svim drugim majčinskim obvezama. Mnoge žene, čak i one koje nisu bile 'trkačice na kratke staze', postaje su sprinteri u svojoj disciplini. Svojim refleksima nepogrešivo mogu zgrabiti tanjur koji leti s kuhinjskog elementa ili dijete koje pada u parku.

Sjajno je moći usredotočiti se na jednu stvar, ali to nije stvarnost. Naša kultura ne podnosi previše nelagode. Prilično očajnički pokušavamo ju izbjeći. Razmislite o tome kad dijete plače – naša je trenutna reakcija da nelagoda nestane. “Ne plači, sve je u redu!” Naša kultura uvjetovala nas je da mislimo da su dobre samo pozitivne, sretne emocije. Ljudima cijelo vrijeme govorimo da se razvesele, dignu glavu, budu pozitivni… A u tom pokušaju da budu savršene i kontroliraju svaku situaciju, mnoge se nađu u opasnosti zvanoj 'burnout'. Česte prehlade, oslabljen imunosni sustav, bolovi u kralježnici i glavobolje u izravnoj su vezi s majčinskim 'burnoutom'. Kako se osjećate; kada ste zadnji puta učinili nešto za sebe, osjećate li se usamljeno u roditeljskoj ulozi, kada ste se zadnji puta osjećali opušteno i bezbrižno – odgovori na ova pitanja mogu biti dobri pokazatelji vašeg trenutačnog stanja.

Kako ne bi postale žrtve 'burnout-a', mame bi prije svega trebale osvijestiti kako ne mogu i ne trebaju sve same, već da moraju aktivno tražiti podršku. Jedino takav pristup – briga o sebi kroz pravilnu prehranu, nutrijente koji će poduprijeti naš imunosni sustav, ali i kroz potporu bližnjih koji će preuzeti svoj dio odgovornosti -  omogućuje kreiranje zdravog obiteljskog života, što je jedna od ključnih poruka koju je važno prenijeti i svojoj djeci. A to, dakako, najbolje člne mame - svojom majčinskom energijom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije