Danas, više nego ikad prije, otvoreno pričamo o roditeljstvu, njegovim dobrim i teškim trenucima. Skloniji smo odabirati stil odgoja, priklanjati se različitim metodama i svoje izbore dijeliti na društvenim mrežama. Dostupna nam je veća podrška online zajednice, ali smo zato izloženi stalnoj kritici i prozivanju naših odabira. Istraživanje provedeno u dječjoj bolnici CS Mott u Michiganu uključilo je majke djece od 0 do 5 godina i otkrilo da većina njih doživljava kritiziranje svojih roditeljskih izbora. 

Najviše kritiziraju bližnji

Rezultati su potvrdili da je kritiziranje majki standardni dio modernog roditeljstva i da su u manjini roditelji koji ga nisu iskusili, piše Bellybelly.

Preko 60% ispitanica doživjelo je kritiziranje svojih odabira, a najviše od članova obitelji. Trećina je majki doživjela kritiziranje od svojih partnera ili drugog djetetovog roditelja.

Bake i djedovi često kritiziraju majke, a češće to čine roditelji majke. Oko 15% ispitanica kritizirali su njihovi prijatelji, a 12% doživjelo je kritike drugih majki, u javnosti.
Društvene su mreže imale svoju ulogu u tome pa se dio kritika odvijao i online.

Umorna mama
Shutterstock 

Kritiziranje je mnoge osnažilo u vlastitim odabirima

Majke se kritizira zbog djetetovih navika spavanja, količine odjeće koju ima na sebi, hranjenja i količine šećera koju dijete jede, a najviše zbog discipline.

Dobra je vijest da je čak 67% majki izjavilo kako im je silno kritiziranje pomoglo da se sa svojim roditeljskim odlukama osjećaju još bolje i samopouzdano.
Ipak, bilo bi ljepše kad bismo majčinsko samopouzdanje gradili komplimentima i podrškom, umjesto kritiziranjem.