Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BESPLATNE ZG VREĆE ZA RODITELJE MALE DJECE: Novi model stupa na snagu, a evo kako ostvariti svoje pravo

Autor Sanja Matasić

Roditelji djece u dobi do tri godine i odrasle osobe koje nose pelene imaju pravo na besplatne ZG vrećice.

 prljave pelene Izvor: Shutterstock

Za sva kućanstva s područja Zagreba od subote 1. listopada započinje primjena novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Prema tome modelu, otpad će se morati odlagati u posebne vreće za smeće, ZG vrećice, za koje će obitelji morati odvajati više novaca nego za bilo koje druge vreće koje u strenutno u ponudi na našem tržištu.

Iz Grada kažu kako su to reciklirane vrećice i da upravo to opravdava i njihovu cijenu, koja bi mogla biti veliko opterećenje na budžetima hrvatskih obitelji. ZG vrećice prodaju se u paketima od deset komada, a paket vrećica od 10 litara košta 20 kuna, paket vrećica od 20 litara košta 40 kuna, dok paket vrećica od 40 litara 80 kuna.

No koliko jednoj četveročlanoj obitelji treba da napuni jednu vreću od 40 litara, uz odvajanje ostalog otpada. U najboljem slučaju, ako u obitelji nema djece u pelenama, to je oko 3 dana, što bi u tome slučaju bio trošak od 80 kn mjesečno.

No roditelji beba i male djece mogu imati posve drugu računicu jer za obitelj s dvoje djece u pelenama, ta ista vrećica napuni se već u manje od dva dana.

Grad Zagreb je izašao u susret obiteljima u kojima žive djeca mlađa od tri godine ili odrasle osobe koje koriste pelene pa će takva kužanstva imati pravo na besplatne ZG vrećice.

Da bi ostvarili pravo na vrećice za 10 mjeseci (četiri paketa od 10 komada vrećica od 10 litara), roditelji moraju dostaviti rodni list i potvrdu o prebivalištu djeteta na e-mail [email protected] ili osobno u poslovnicama Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i u Pokretnom uredu, gdje se mogu i preuzeti besplatne vrećice u uredovno radno vrijeme uz predočenje računa za usluge podružnice Čistoća.

Besplatne vrećice iznimno će se moći preuzeti ovog vikenda

‘S obzirom na to da početak primjene novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada započinje ovaj vikend, za kategorije korisnika koji ostvaruju pravo na umanjenje cijene javne usluge s osnove korištenja pelena preuzimanje besplatnih vrećica bit će organizirano iznimno i izvan radnog vremena poslovnica Holding centra’, kažu iz Čistoće.

Gdje možete preuzeti ZG vrećice 1. i 2. listopada 2022.?

Tagovi

Najnovije