Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IME POZITIVNOG ZNAČENJA ZA KOJE SE VEŽE NEGATIVNA ASOCIJACIJA: Nosila ga je prva žena, a znači 'životni dar'

Autor Sanja Matasić

Ime Eva zapisano je još u biblijskoj priči o postanku svijeta, a danas je popularno u mnogim zapadnim zemljama.

 djevojčica spava Izvor: Shutterstock

Jedno od starih imena čija popularnost raste unatrag dva desetljeća - ime je Eva. Riječ je o latinskom obliku hebrejskog imena Hawwah, a Biblija se smatranajstarijim pisanim izvorom za ovo žensko ime.

U židovskoj i kršćanskoj tradiciji Eva se smatra kao prva žena koju je Bog stvorio od Adamova rebra. Značenje ovoga imena, odnosno hebrejski Hawwah (חוּה) je ‘životni dar’, ali i ‘majka svih živih’.

 djevojčica pleše Izvor: Shutterstock

Prema biblijskoj priči o postanku svijeta, Eva je Adama, svoga životnog partnera, navela na neposlušnost Bogu, odnosno, nagovorila ga je da kuša plod s drveta spoznaje dobra i zla, i tako prouzročila ljudski pad, odnosno progonstvo iz Raja.

Stoga, ime Eva sa sobom počinje nositi negativnu simboliku ‘one koju privlači zabranjeno, koja prekoračuje granicu dopuštenog, koja je zavodljiva’. No Eva također ima i pozitivnu simboliku, kao osoba koja je hrabra za promjene i spremna živjeti izvan zone komfora, kao osoba koja odgovornost za sebe i svoje postupke.

No postoji još jedno značenje imena Eva, koje dolazi iz tumačenja irskog imena Aoifea (izgovara se Efa), a pojavljuje se u staroj irskoj mitologiji te ima značenje ‘blistavo, lijepo, ugodno’.

Ime Eva popularno je u zapadnim zemljama Europe, kao i u Australiji te Kanadi.

Možda će vas zanimati

Najnovije