Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MARIJANA MIKULIĆ OŠTRO O STATUSU ZAPOSLENIH MAMA: 'Svako novo dijete - u mom poslu - znači stop na neko vrijeme'

Autor Sanja Matasić

Biti mama i raditi, svakodnevica je većine žena, a društvo kao da nema razumijevanja za žene koje su rastrgane između poslovnih obaveza i majčinske uloge.

 marijana mikulić.jpg Izvor: Instagram

Naša 40-godišnja glumica Marijana Mikulić omiljena je među mamama jer često na svojim društvenim mrežama progovara o problemima koji su roditeljska svakodnevica, a koji se često guraju pod tepih te se o njima ne pokreće diskusija.

Biti mama, a u isto vrijeme imati svoje ambicije i želje, pokušavati prehraniti svoju obitelj, napredovati u karijeri, kao da je u našem društvu gotovo pa nemoguće.

'Nitko me nije tjerao rađati, ali svako novo dijete - u mom poslu - znači stop na neko vrijeme. Kad sam prvo rodila, jedva se vratila. S drugim već lakše, sve sam već prošla sve znam. A onda je došao Jaki i život se okrenuo naglavačke. Da skratim priču, postoje strukovna udruženja, idejno zamišljena biti tu za ljude iz struke, rješavanje problema, širenje obavijesti vezanih za struku i slično. Dogodilo se da sam hladno izignorirana kada sam imala problem, neplaćen honorar (potvrdio odvjetnik udruženja da je pravda na mojoj strani, i pritom nisam jedina kojoj nije plaćeno), a film je pušten na Pula film festivalu. Što je kao inače nedopustivo. Rekla mi je tadašnja predstavnica ogranka - mi nismo odvjetničko društvo, mi ti možemo ponuditi da te zastupa odvjetnik našeg društva da se boriš za svoje. A mogli su jednostavno ne dopustiti da film ide na festival. Ali ja sam bila mala riba. Ničija. Nebitna. Glumica iz sapunica. Ne znam što...', iznijela je svoj problem glumica.

'To što sam se odlučila rađati i raditi ne ide baš, jer nemam vremena za druženja s određenim ljudima? Nisi na radaru - rekao mi je jedan kolega. Da, kolega, nemam kada biti. Ali, to što sam ja izignorirana, ne znači da mladoj curi ne treba dati vjetar u leđa. Težak period proživljavam privatno, posljedično i profesionalno, jer sam sve stavila po strani zbog sina, anksioznost, briga, borba, sve me to jako načelo. Našla sam se pogođenom i napisala mail koji s Laurom nema veze, nego samo sa mnom i strukovnim udruženjem koje me izignoriralo kada je meni trebala pomoć, a mogli su mi pomoći', dodala je Marijana.

Možda će vas zanimati

No to što naše društvo nema osjećaj za žene koje žele biti majke i usto raditi, to što sustav u mnogim stvarima ne funkcionira kako spada, ne znači da Laura ne zaslužuje ići studirati ako ima ljudi koji će ju svojim donacijama podržati. Link za podršku Lauri je na mom storiju, možete donirati i 10 kuna. Kuna po kuna, skupit će što treba! Laura, ja ti stvarno želim svu sreću!', napisala je revoltirana Marijana Mikulec.

Briga o troje djece je zahtjevan zadatak, koji traje 24 sata dnevno. Marijana ima trojicu sinova, 13-godišnjeg Ivana, 9-godišnjeg Andriju i 4-godišnjeg Jakova. Razlika u godinama njezinih dječaka, zahtijeva poseban fokus na svakoga od njih. Dvojica su školarci, a najmlađi je vrtićarac, i svaki roditelj dobro zna što znači dati vrijeme svakome djetetu, svakoga odvesti na slobodne aktivnosti i provjeriti zadaću. Da samo to radite, bio bi vam ispunjen dan, a kamoli kada se još trudite održati i napredovati u poslu koji volite. 

Najnovije