Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA ČETVERO DJECE Lana pokazala kako dan može biti kreativan i zabavan s djecom različite dobi

 Lana Novota Izvor: Robert Gašpert

U obiteljima s više djece različite dobi pravi je izazov zadovoljiti potrebe svih. Beba i tinejdžer, dakako, imaju sasvim drukčije potrebe, no ono što im je zajedničko jest činjenica da, svatko na svoj način, traži pažnju roditelja. To dobro zna i dipl. kineziolog Lana Novota, mama četvero djece; 13-godišnjeg Vida, 11-godišnjeg Jakova, 3-godišnje Eve i 6-mjesečne Ane, kojoj je baš svaki dan izazov posvetiti se svakom od njih na način koji treba. Koliko mu je kvalitetna okolina, toliko će razviti svoje potencijale! Ova psihološka 'istina' prvenstveno se odnosi na funkcioniranje u vlastitoj obitelji, premda ni ulogu drugih odgajatelja, pa i vršnjaka, nikako ne treba zanemariti. Rano djetinjstvo i predškolska dob pritom su ključna razdoblja, jer se tada usvajaju jezične vještine, sposobnost aktivnog učenja kroz igru, formiraju se stavovi i – ne malo važno za život – potiče kreativnost. Sad kad je počela škola, kad je vrijeme ponovno dobilo jasniju strukturu i kad djeca imaju više obveza, Lani je, kaže nam, puno jednostavnije organizirati dan. No kad je slobodnog vremena više, kao što je to bilo tijekom ljetnih praznika, pravi je izazov za mnoge roditelje ograničiti djeci omiljene aktivnosti pred različitim ekranima i potaknuti ih da na kreativniji način provedu dan. Kao diplomiranoj kineziologinji, koja je osmislila vlastiti program vježbanja za 'liječnje' posljedica dugotrajnog sjedenja i koja vodi i YouTube kanal 'Habitus by Lana', prioritet joj je potaknuti kod svoje djece ljubav prema sportu.

 Lana Novota Izvor: Robert Gašpert

'Često mislimo da nas djeca ne doživljavaju, ali oni ustvari upijaju baš svaku našu riječ i postupke. Kako vodim online programe vježbanja i koristim različite rekvizite, zanimljivo mi je vidjeti kako 5-godišnja Eva već zna čemu svaki od njih služi i kako se koristi. Promatrajući mene, ona sasvim spontano usvaja i zdravu naviku vježbanja', kaže Lana koja nerijetko u svojem prekrasnom dvorištu 'složi' poligon za svoje klince i, dok se zabavljaju, ustvari, usvajaju vrlo korisnu naviku za život – biti fizički aktivni! Vježbanjem kroz igru uspjela je svojem sinu ispraviti krivo držanje, što je česta pojava među djecom, pa su nam tako, dok ih je beba Ana promatrala i veselo gugutala, spremno odradili i vježbe disanja, istezanja, stabilizacije kralježnice, nekoliko čučnjeva s štapom na leđima…

 Lana Novota Izvor: Robert Gašpert

 Lana Novota Izvor: Robert Gašpert

I dok je vježbanje zabavilo čitavu obitelj, uključujući i njihovog psa, pravo oduševljenje uslijedilo je kad su na red došle sličice. Naime, kupujući u Sparu, za svakih potrošenih 50 kn (6,63 €) na blagajni se dobije besplatna zelena vrećica Stickermania s 5 sličica. Kupovinom posebno označenih proizvoda, kao i korištenjem PBZ PREMIUM VISA kartice dobiva se dodatan zeleni paketić sa sličicama, koje se lijepe u edukativan album.

 Lana Novota Izvor: Robert Gašpert

 Lana Novota i Stickermania Izvor: Robert Gašpert

 Stickermania Izvor: Robert Gašpert

Djeca tako uče o životinjama, ali se i zabavljaju prateći pustolovine Oscara i Boa. Eva je, baš poput prave šefice, preuzela primat nad albumom, pažljivo lijepeći svaku sličicu, dok je dečke oduševila mobilna aplikacija Stickermania s tri igrice. U jednoj klinci čiste ocean, u drugoj traže Boa, a u trećoj otkrivaju mit o Atlantidi.

 Stickermania Izvor: Robert Gašpert


'Eva jako voli sve što uključuje crtanje, bojanje i sl. pa smo tako cijelo ljeto proveli izrađujući životinjice i razne druge oblike od gipsa, koje je potom ona bojala. I dečkima se ta kreativnost jako svidjela, tako da se cijela obitelj zabavila', priča Lana, dok Eva lista Stickermania bojanku. Prava erupcija sreće krenula kad su pomoću besplatne aplikacije skenirali životinje i one su oživjele.

 Stickermania Izvor: Robert Gašpert


'Super je to način da saznate zabavne informacije o morskim stanovnicima i, ustvari, učite na način puno bliži današnjoj djeci od klasičnog učenja', kaže Lana.
Budući da su mnogobrojna obitelj i da svi vole okupiti se oko stola, dio njihovih kreativnih aktivnosti odvija se i u kuhinji. I Lana i njezin suprug rodom su iz Ludbrega pa su im varaždinski klipići omiljena peciva. I Eva ih već vješto oblikuje svojim prstićima, što izvrstan način da se spoji ugodno s korisnim.

 Stickermania Izvor: Robert Gašpert

 Stickermania Izvor: Robert Gašpert

Kreativnost i mašta potiču se na različite načine, no kad je zabava u podlozi, to je – složit će se stručnjaci – put koji jamči uspjeh. U parku, na sportskom poligonu, uz edukativne sadržaje, kroz igru, u kuhinji… To vrijeme u kojem smo posvećeni jedni drugima kroz zajedničke aktivnosti jamac je obiteljske harmonije. U kojoj su braća i sestre, baš poput Vida, Jakova, Eve i Ane, itekako privrženi jedni drugima.

*Sadržaj nastao u suradnji sa Sparom.