Kraljica Elizabeta je u svome životu bila prilično striktna kad su kraljevski protokoli u pitanju. No nekoliko je puta načinila iznimku i potpuno ih zanemarila.

Kad je riječ o trudnoćama, porodima, i roditeljstvu općenito, kraljevske obitelji imaju vrlo čvrstu tradiciju i stroga pravila. No kraljica Elizabeta je bila prva žena u kraljevskoj obitelji koja je odlučila prekršiti pravila, prvo ona vezana uz porod pa potom i u nekim ključnim roditeljskim pitanjima.

Privatnost na porodu

Sve do 1948. godine, zapravo do rođenja princa Charlesa, prvog Elizabetinog djeteta, rođenju kraljevske bebe morao je svjedočiti premijer. Naravno, ne u sobi gdje je rađala kraljica, nego ispred, da bi posvjedočio da je rođen kraljevski nasljednik.

Kod rođenja princa Charlesa to se nije dogodilo jer je kraljičin otac, George VI, odlučio tome protokolu stati na kraj.

Tata na porodu

Sljedeći protokol koji se tiče poroda, a koji je pokojna kraljica prekršila jest da je odlučila da njezin suprug princ Philip prisustvuje rođenju princa Edwarda, najmlađega sina.

kraljica Elizabeta
ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia 

‘Vojvoda od Edinburgha držao je svoju suprugu za ruku dok se rađao njihov najmlađi sin 10. ožujka 1964. Kraljica, koja je tada imala 37 godina, pozvala ga je da bude tamo. Uoči poroda intenzivno je čitala ženske časopise koji su naglašavali važnost uključivanja očeva u porod i postala je fascinirana tom idejom. Tako je Philip postao prvi kraljevski otac u modernoj povijesti koji je svjedočio dolasku jednog svog djeteta na svijet’, tvrdi kraljevska stručnjakinja IngridIngrid Seward.

Kraljica može dojiti

No očito je Elizabeta bila iznimka I po pristupu dojenju. Naime, prema povjesničarki Amy License, u prošlosti, kraljevske žene nisu dojile svoju djecu jer se dojenje smatralo načinom kontracepcije pa su imale dadilje koje su to činile umjesto njih.

Međutim, kraljica Elizabeta odlučila dojiti svako svoje dijete koliko god je to bilo potrebno i potpuno se protivila protokolu rađanja djeteta za djetetom, čega se također kraljevska obitelj pridržavala stotinama godina.

Kraljica Elizabeta preminula je 8. rujna, a bila je majka četvero djece, baka osmero unučadi I prabaka 12-ero praunučadi.