Roditeljska je sfera prilično heteronormativna zbog čega se queer roditelji mogu osjećati nevidljivima i odbačenima, čak i kada ne postoji loša namjera, smatra laktacijska konzultantica Azura Goodman koja za portal Today’s Parent objašnjava i pojam ‘chestfeeding’.

Neutralno nazivlje

‘Chestfeeding’ ili ‘bodyfeeding’ pojmovi su koji se odnose na hranjenje bebe direktno iz tijela, a koriste ih osobe koje svoja prsa ne žele nazivati dojkama ili nebinarne te transrodne osobe koje pojam dojenje ne osjećaju bliskim.

Neki ljudi ovaj termin koriste u situacijama kada dijete treba biti hranjeno sondom, a sonda je zalijepljena za bradavicu kako bi se ostvarila bliskost. Neke osobe ovaj termin koriste jer imaju izazovan odnos sa svojim tijelom, a za neke je on jednostavno neutralniji od dojenja.

mama doji
Shutterstock 

Termin koriste mnogi

Ovim se terminom služe i cis žene (osobe koje su rođene kao žene te se identificiraju kao žene) koje imaju kompliciran odnos sa svojim dojkama ili određenu traumu vezanu za njih. Drugačije nazivlje pomaže im da se lakše nose s traumom.

I muškarci te transrodni muškarci koriste ovaj termin kada govore o hranjenju svog djeteta. Azura ističe da, iako je ova terminologija mnogima neobična, korištenjem neutralnih izraza iskazujemo poštovanje svim roditeljima, neovisno o njihovom rodu, spolu, seksualnoj orijentaciji.