Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FANTOMSKA ILI LAŽNA TRUDNOĆA: Mučnine, trbuh i promjene raspoloženja su tu, ali bebe nema

Autor Sunčica Got

Riječ je o neobičnoj pojavi, ali ženama koje je doživljavaju ona je prilično stvarna.

 trudnica Izvor: Shutterstock

Fantomska ili lažna trudnoća česta je u ženskih pasa, a može se dogoditi i kod žena. Iako je riječ o rijetkoj i neobičnoj pojavi, ženama koje je iskuse, ona je prilično stvarna. Natečene grudi, mučnina, rast trbuha i drugi trudnički simptomi događaju se u ovom stanju, ali nema bebe. Iako su simptomi fizički, riječ je o psihičkom stanju koje zahtijeva razumijevanje, podršku i liječenje.

Svi simptomi su tu

U fantomskoj trudnoći žena doživljava simptome trudnoće, iako nije došlo do začeća i u njoj ne raste beba. Ipak, ona osjeća i vjeruje da je trudna, a simptome primjećuje i njezina okolina, piše Kingdom of Baby.

Ne zna se jasan uzrok ovog stanja, ali liječnici vjeruju da je ono kombinacija psiholoških i fizičkih problema koji tijelo navode da se ponaša kao da je trudno. Ovaj je slučaj čest kod žena koje se bore s neplodnošću, ponavljajućim spontanim pobačajima, ili imaju snažnu želju za djetetom.

Tijelo može razviti simptome slične onima u ranoj trudnoći i tako zbunjuje mozak koji onda otpušta hormone koji te simptome pojačavaju. Najčešći je simptom rast trbuha koji se u ovom slučaju događa zbog plinova, loše probave, nakupljene masti ili problema s urinarnim traktom.

Drugi najčešći simptom je neregulirana menstruacija ili njen potpuni izostanak. Neke žene imaju osjećaj kao da se beba u njima pomiče i udara ih.

 Žena i muškarac tužni.jpg Izvor: Shutterstock

U pozadini je često trauma ili veliki gubitak

Žene koje su sklone lažnim trudnoćama često su doživjele traumu ili gubitak. Možda su dugo vremena bezuspješno pokušavale zatrudnjeti, a sada se bliži kraj njihove reproduktivne dobi.

Žene koje su nedavno doživjele gubitak djeteta ili partnera te žene koje se boje ostati trudne, također mogu doživjeti fantomsku trudnoću. Galaktoreja, odnosno lučenje mlijeka kod žena koje ne doje, može stvoriti iluziju trudnoće, a događa se kod žena koje se liječe velikim dozama prolaktina.

Psihološka obrada i liječenje žena koje imaju lažnu trudnoću je nužno. Ovo stanje može trajati devet mjeseci, ali i nekoliko godina, a razočaranje koje dolazi sa saznanjem da dijete ipak neće doći, velika je trauma za ženu i treba joj podrška okoline i stručnjaka da bi se nosila s boli.

Možda će vas zanimati

Najnovije