Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA STARIJE OD ČETRDESET: Trudnoća i menopauza imaju niz sličnih simptoma, evo kako ih razlikovati

Autor Sunčica Got

Trudnoća i menopauza preklapaju se u brojnim simptomima.

 žena ima menstruaciju Izvor: Shutterstock

Žene starije od 40 nešto teže mogu razlikovati simptome eventualne trudnoće i perimenopauze te menopauze budući da mnogi simptomi prate oba stanja, a individualni su za svaku ženu. Stručnjaci s portala Healthline govore o simptomima koji se preklapaju i onima koji su karakteristični isključivo za određeno stanje.

Promjene u menstrualnom ciklusu

Hormonalne promjene u oba stanja uzrokuju promjene u menstrualnom ciklusu pa je tako izostanak menstruacije često prvi znak trudnoće, dok su neregularne menstruacije ili njihov izostanak znak menopauze.

Umor i problemi sa spavanjem

I trudnice i žene u perimenopauzi i menopauzi osjećaju snažan umor. U trudnoći je za umor odgovoran progesteron dok se žene u menopauzi češće bore s teškoćama u spavanju.

Promjene raspoloženja

Hormonalne promjene uzrokuju promjene raspoloženja u oba stanja i najčešće se javlja razdražljivost, plačljivost iritabilnost, a ponekad i depresija.

 žena u perimenopauzi Izvor: Shutterstock

Glavobolje

Hormoni su odgovorni i za pojavu glavobolja u oba stanja. Gubitak estrogena u menopauzi može uzrokovati glavobolje dok ih u trudnoći uzrokuje porast različitih hormona. Mogu se pojaviti i zbog nedostatka sna, stresa i dehidracije.

Nadutost i grčevi

Maternica se grči u ranoj trudnoći, a u perimenopauzi grčenje može biti znak dolaska menstruacije. Hormonalne promjene uzrokuju nadutost u oba stanja.

Noćno znojenje

Valunzi i noćno znojenje karakteristični su za menopauzu, ali mogu se javiti i u ranoj trudnoći. Osjetit ćete nagli nalet vrućine i znojenje koje najčešće zahvaća lice. Noćno znojenje nepovoljno utječe na san i često uzrokuje umor.

 shutterstock_1958352154.jpg Izvor: Shutterstock

Kako razlikovati simptome trudnoće i menopauze?

Simptomi koji su karakteristični za trudnoću, a ne povezuju se s menopauzom jesu osjetljivost i oticanje grudi, mučnina i povraćanje, zatvor i osjetljivost na određenu hranu.

Simptomi koji se javljaju kod menopauze, a nisu karakteristični za trudnoću su gubitak koštane mase, smanjena plodnost, vaginalna suhoća i promjene u razinama kolesterola.

Možda će vas zanimati

Najnovije