Izabrati pravo ime, izazovan je zadatak za roditelje. Potom dolazi pitanje je li bolje nikome ne govoriti za ime sve dok se beba ne rodi ili se konzultirati s rodbinom i prijateljima pa čak i poslušati tuđe prijedloge.

No, bez sumnje, kod biranja imena jedan od najvažnijih kriterija je značenje koje nosi. Jedno prekrasno ime za djevojčice, koje je palo u zaborav unatrag desetak godina, a vrijedno ga je spomenuti zbog njegova prekrasna značenja, jest Jelena.

mama i kćer
Shutterstock 

Ovo nježno ime, ne dolazi od, kako bismo možda pomislili na prvu, naziva za elegantnu životinju 'jelen', niti je nastalo od 'jele', prekrsanoga crnogoričnog drveta, već svoje porijeklo vuče iz grčkog jezika, od riječi 'hele', što znači 'sunčeva svjetlost, sjajna, blistava'. Riječ 'hele' potom je postala žensko ime - Helena ili Elena.

Prema antičkoj legendi, Helena je bila najljepša žena na svijetu, Zeusova kći. U Homerovoj 'Ilijadi', spominje se lijepa Helena, kao žena zbog koje je pokrenut Trojanski rat.

U našim krajevima značenje 'sunčeve svjetlosti, sjajne, blistave' pretočilo se u inačicu Helene, u Jelenu. Nadalje, od ovoga imena izvedena su imena Ela, Lela, Lena.