Ime, koje dobijemo na početku svoga života, postaje dio našeg identiteta i prvo što će ljudi doznati o nama pa nije ni čudo što budući roditelji posebnu pažnju posvećuju upravo njegovu odabiru. Uglavnom, trude se djeci dati što zanimljivija imena, koja u sebi sadrže lijepo značenje i simboliku, a na njihovu odluku utječu mnogi čimbenici.

I dok se neki trude da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu. Bilo kako bilo, odabir imena može biti težak pothvat, a inspiraciju roditelji često potraže i u knjigama, filmovima, serijama, na Internetu...

Ovoga puta donosimo vam šest prelijepih imena za djevojčice čije značenje je doista snažno i lijepo - svjetlost!

1. Alina: Jedno od varijanti imena Helena, a slovenskog je porijekla i znači 'svijetla, lijepa'. No, ovisno o zemlji u kojoj je preuzeto, može imati i druga značenja, na primjer u Francuskoj simbolizira plemenitost, a na arapskom znači 'slavna'. Alina je ime koje se često koristi u Poljskoj i Rusiji, a prisutno je i u njemačkoj kulturi.

2. Aurora: Ime je latinskog porijekla i u doslovnom prijevodu znači 'zora'. Ovo je ime nosila i rimska božica zore i jutra, čije su se suze pretvorile u jutarnju rosu i koja najavljuje dolazak sunca, odnosno svjetlosti. Ovo je ime povezano sa znanstvenim pojmom za sjevernu, polarnu svjetlost - Aurora Borealis.

imena koja znače svjetlost
Shutterstock 

3. Hela: Dolazi od imena Helena koje je grčkog porijekla i označava baklju ili blistavu svjetlost. Ovo snažno i prepoznatljivo ime pojavljuje se u brojnim kulturama kroz različita povijesna razdoblja, a danas je dobilo status klasičnog imena.

4. Lucija: Ime je vrlo popularno u Hrvatskoj i Sloveniji, a dolazi od latinske riječi lux i znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti je ovo ime bilo namijenjeno devojčicama koje su se rađale u rano jutro, u cik zore.

5. Zora: Ovo je stara hrvatska riječ koja označava dio dana neposredno prije izlaska sunca, kada dan, odnosno svjetlost tek počinje! Predivno, upečatljivo ime, a našega je porijekla.

6. Nera: Ime hebrejskog porijekla, znači svijeća, svjetlost. Tradicionalno se davalo djevojčicama rođenima za Hanuku, jednog od najvećih židovskih blagdana, poznatog i kao Festival svjetlosti.