Postoji neka ljupkost u kratkim imenima. Zvučna su i nježna, ali ima još jedan detalj - od njih se baš i ne mogu stvoriti nadimci. Jer, neke ljude znate samo po nadimku, zar ne? I možda im se taj nadimak uopće nije nikad sviđao niti su ga roditelji izabrali za tu osobu, on je nastao nekim drukčijim kanalima.

Prema statistikama, definitivno najpopularnije žensko kratko ime na području Zagreba već unatrag nekoliko godina jest - Mia. Kako je riječ o kratkom imenu, njegovo značenje se tumači na nekoliko načina. Naime, i ovo je ime moglo nastati kao skraćenica nekog dužeg imena, kao što je Marija ili Marijana.  

Prema tumačenju da je Mia skraćenica od Marija ili Marijana, ime znači 'čista i duboka ljubav'. Međutim, postoji i pretpostavka da Mia dolazi iz egipatskoga mry što znači - ljubljena, u smislu 'ona koja je voljena'. Ako potražimo porijeklo u romanskim jezicima, mia znači 'moja', a na grčkome mea znači 'moja', 'samo jedna'.

mama i kći se ljube
Shutterstock 

Prema statističkim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, Mia je 2022. godine bilo ime koje su roditelji u Hrvatskoj najčešće davali svojim djevojčicama.

Prije kraja 80-ih godina ime Mia je bilo prava rijetkost na području Europe. Od tada sve više ulazi u upotrebu, a od 2007. u Njemačkoj ulazi u deset najčešćih ženskih imena.

Mia je još često u Španjolskoj i Švicarskoj.