Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 načina kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

Djeca neprestano "testiraju" vaše granice; pitanje je samo koliko ste spremni popuštati. I u najizazovnijim situacijama, ma koliko se činilo teško, bitno je zadržati smirenost i odlučnost

 kako biti dosljedan roditelj i odgojiti odgovorno dijete

Dosljedan odgoj je važan, jer time šaljete svojoj djeci jasnu poruku da ste ozbiljni, baš kao i vaša očekivanja. Djeca, razvijajući se i sazrijevajući uče, proučavaju stvari, gledaju svijet drugim očima te u skladu s time, logično, ponekad preispituju pravila i granice roditelja. Često su ljuta, neposlušna, odbiju odraditi ono što im je zadatak, lijena su ili vas naprosto provociraju – kako bi vidjeli dokle seže vaše strpljenje i odlučnost. Tea Bošnjak, mag. paed. soc., otkriva 10 načina kako biti dosljedan roditelj i naučiti dijete odgovornosti.

  1. Budite mirni u izazovnim situacijama: mir ne znači da vas nije briga za aktualni problem, to samo znači da ste si dali trenutak i razmislili o najboljem rješenju za vas i vaše dijete te, na kraju krajeva, adekvatno komunicirali o istom.
  2. Jasno precizirajte pravila i granice ponašanja: možete zajedno s djetetom osmisliti zajednički ugovor u kojemu ćete navesti ona ponašanja koja želite njegovati u vašoj obitelji, ona ponašanja koja želite usmjeravati jedni prema drugima. Stavite ugovor na vidljivo mjesto i često se na njega vraćajte!
  3. Jasno precizirajte posljedice koje slijede ako dijete ne poštuje dogovoreno: kada vas dijete moli da odgodite odlazak u krevet jer mu se ne spava, možete mu objasniti (s obzirom na dob) koliko mu je sna potrebno da bi bilo zdravo, jako i da bi moglo odraditi sve obveze nadolazećeg dana.
  4. Budite primjer dosljednosti: ako vam je sudoper cijeli dan pun prljavog suđa, a rublje stoji razbacano po kauču, kakvu poruku šaljete time djetetu?
  5. Odlučno recite "Ne": ono je važno kako bi dijete naučilo poštovati autoritet, odnosno vas. Time niste strogi, samo se držite vlastitih riječi i očekivanja od djeteta (na primjer: dogovorili ste s djetetom da nakon napisane domaće zadaće može igrati sat vremena igrice i ono vas moli nakon isteka vremena za još 10 minuta. Podsjetite ga prije isteka sat vremena da još ima zadnjih 10 ili 5 minuta, kao i prvotnog dogovora. Ako ne odustaje, sjetite se sankcije koju ste odredili - sutra nema igrica!)
  6. Sankciju usmjerite na djetetov postupak (ono što je napravilo ili je propustilo izvršiti), a ne na dijete osobno!
  7. Komunicirajte s djetetom: pitajte je li dobro razumjelo sve o čemu ste razgovarali - djeca vrlo brzo mogu naučiti jeste li ljudi s kojima mogu razgovarati o svemu ili pak osobe u koje ne mogu imati povjerenje!
  8. Budite strpljivi: neka vam ne bude teško ponoviti nešto djetetu i stoti put ako treba.
  9. Nagradite poželjna ponašanja, ali i promjenu nepoželjnih: kod manje djece možete napraviti raspored po danima u kojem ćete na kraju svakoga dana ocijeniti ponašanje svog djeteta s plusom ili minusom te objašnjenjem. Djeci skupljanje pluseva može biti zanimljivo, a prethodno dogovorite koliki je broj pluseva potreban za odlazak u kino ili izlet s vama. Na taj način, dijete može razumjeti i uvidjeti vlastita ponašanja, njihovu dobrobit ili štetnost.

Najnovije

Najpopularnije