Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se posvađati s dobrim krajem?

Jedno je sigurno – koliko god težimo harmoniji u odnosima i u njoj uživamo, sukobi su normalni dio života. Ako ih u vezi nema, vjerojatno nešto s vezom nije u redu. Isto vrijedi i za prijateljstva i sve druge bliske odnose. Izbjegavajte ...

Potpuno je jasno da između dvoje ljudi s različitim osobnostima, sklonostima i navikama ne može uvijek vladati jedinstvo, dapače žešće diskusije i neugodne rasprave u većoj ili manjoj mjeri sastavni su dio svake veze. I da se u tim trenucima podižu tenzije, tonovi i postaje neugodno i to je često tako. No kad bi pritom sukobljene strane uvijek pazile da budu fer, da se drže merituma stvari i ostanu smirene, tada bi svaka svađa na kraju završila kao prijateljski razgovor. Čak i u situaciji kad stvari izmaknu kontroli, ne mora sve završiti katastrofalno. Ako se trudimo izbjeći tipične zamke ili greške u svađama ili se zbog njih barem poslije pokajemo, sukobi se neće pretvoriti u bespoštedni rat. Što izbjegavati?

  1. Promatrati sukobe kao katastrofu

Ne samo svježe zaljubljeni parovi, i prijateljice te svi oni koji su u početku odnosa skloni su romantičnim predodžbama o vezi. Lijepo im je zajedno, smiju su istim stvarima, dovoljno je da se pogledaju i znaju što drugi misli, imaju isti ukus... Nitko pritom neće reći primjerice:'Uf, kako se mi znamo baš odlično posvađati.' Mnogi dapače izbjegavaju svađe jer smatraju da je svađa prijetnja vezi i neka vrsta vlastitog neuspjeha. No, to nije točno! Kad čovjek prihvati da su sukobi neizbježni i normalni, može se prestati osjećati bespomoćno i beznadno zbog njih. U tom slučaju sukob postaje samo to što jest – neugodan trenutak koji je međutim i šansa da se nešto raščisti i poboljša.

  1. Ne slušati partnera i pokazivati nezainteresiranost

Kad postane napeto ili kad jedan drži monologe, počinjemo si međusobno upadati u riječ. Tada se sve više uvlačimo u igru skupljanja protuargumenata u glavi dok drugi još govori. No, u tom slučaju nikada nećemo zaista čuti i shvatiti što partner želi, zbog čega reagira i što ga pokreće. On će se s druge strane dodatno naljutiti jer će imati osjećaj da cijelo objašnjavanje nema nikakvog smisla jer ga u biti ne slušate. Dakle, trudite se što češće i što pozornije slušati. Činite to tako kao da provodite znanstveno istraživanje i želite zaista ustanoviti uzroke neke pojave. To će vam pomoći da vas vlastiti osjećaji ne preplave.

  1. Uvijek! Nikad! Stalno!
Kad se zaista jako naljutimo, najradije bismo vikali ili u nešto lupili li čak nešto razbili. Budući da to ipak ne možemo raditi, moramo pronaći drugi način kako da taj bijes izbacimo. Njega tada usmjeravamo na to da sugovornika stjeramo u kut i da mu ne ostavimo nikakvu mogućnost da se izvuče iz naše stupice. Mora priznati krivnju sada i odmah. Kako bismo to postigli koristimo poopćene riječi kojima pojačavamo našu argumentaciju:'Nikad se ne mogu na tebe osloniti!' Jasno je samo od sebe da takva rečenica odmah izaziva otpor s druge strane. Radije svoju ljutnju izrazite na neki drugi način.
  1. Prijetnje i zastrašivanja
Da je nasilje potpuno neprihvatljivo, to je svima jasno. No, kad spominjemo nasilje ono nije samo fizičko jer vrlo često i verbalno vršimo nasilje nad drugima, a da tog nismo svjesni. Zastrašujemo osobu riječima primjerice kada kažemo:'Ako to tako misliš, tada nas dvoje nemamo više puno toga zajedničkog. Možemo se i rastati.' Naravno, kad se osjećate potpuno bespomoćno i ne vidite svjetlo na kraju tunela, moguće je da se kraj čini kao logično rješenje. Ipak razmislite. Ako zbog svake svađe odmah u pitanje stavljate vezu, to vašem partneru može predstavljati veliko opterećenje. Radi se o čistoj manipulaciji i nije ni u kojem slučaju pošteno. Također nije u redu ignorirati partnera ili ga ismijavati pred prijateljima. Sve što vašeg partnera plaši, sve čime ga ucjenjujete, posramljujete ili ušutkavate, sve to nije ok.
  1. Krivnja umjesto rješenja

Sjetite se kako je bilo nekada u školi. Pisali ste diktat, dobili ispravak s podcrtanim greškama, možda malu opasku od učitelja i ocjenu. Kod kuće vaši roditelji nisu vikali na vas i grdili vas, već su vam rekli da morate učiti i popraviti se. Tako bi trebalo biti i u vezama. Ako pogriješite, trebate grešku priznati, a ne danima diskutirati o tome tko je kriv i mučiti sebe i partnera. Trebate razmisliti kako možete biti bolji i što možete drugačije napraviti.

  1. Stalno popuštati

Istina je da ponekad pametniji popušta. Ali ako ste uvijek vi taj pametniji koji popušta, gurate problem pod tepih i gubite priliku iskoristiti sukob za to da se stvari razriješe. Dugoročno štetite i vezi ako izbjegavate sukobe jer potiskujete i svoje potrebe, a to je za vas jako nezdravo. Na kraju se događa još nešto pogubno. Oni koji stalno popuštaju, najčešće za to od partnera traže zahvalnost, a to redovito ne dobivaju...

  1. Nema kraja

U idealnom slučaju svađa dovodi do nekog rješenja, do kompromisa i partneri se mogu izmiriti. U stvarnosti se ovakav scenarij, međutim ne događa tako brzo. Svakako se stoga treba pobrinuti da svađa ne traje do u beskraj. Ako primijetite da ste okrenuli već peti krug istih rečenica, prerežite agoniju. Prošećite po zraku. Za to vrijeme probajte misliti na dobre strane vaše veze.

Također pripazite na rečenice:

  • Ping-pong 'A ti kao nikad ne griješiš!' - Psiholozi ovakvo predbacivanje nazivaju igrom ping-ponga. Umjesto da priznate da ste nešto krivo napravili, fokus premještate na partnera i njegove pogreške. ZAPAMTITE: Napad NIJE uvijek najbolja obrana!

  • Ironija 'Ovo je ponovno bila prava majstorija s tvoje strane!' - Govorite li s podsmjehom o nekom partnerovom potezu, nemojte se začuditi što će se možda još jače razbjesniti ili se jako uvrijediti.
  • Citiranje drugih  'Maja također misli, da si ti...' - Odlično, u svađi niste samo vas dvoje već i netko treći (vi i Maja - dvoje protiv jednog - zločestog muža). Sad on zna da i s drugima pričate (loše) o njemu. Nimalo dobra ideja!

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije