Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPORIJI TEMPO, VIŠE IGRE I MANJE EGA: Jednostavne promjene perspektiva koje mogu poboljšati vaš odnos s djecom

Autor Jelena Pervan

Kad se fokusiramo na ono što zaista vrijedi, roditeljstvo postaje lakše i ljepše.

 obitelj i zajedničko provođenje vremena Izvor: Shutterstock

Roditeljstvo je zahtjevno i ponekad se čini da obavezama i brigama nema kraja. Ipak, djeca ne ostaju zauvijek djeca i kako rastu, smanjuje se njihova potreba za nama. Mama Tracy Gillet, autorica bloga Raised good podijelila je koje su joj spoznaje o roditeljstvu i djeci promijenile perspektivu i pomogle da ostvari bolji odnos sa svojim djetetom.

Djetinjstvo traje kratko

Djeca će samo kratko biti mala. Prije no što se okrenemo, oni već šeću i pričaju, sami si pripremaju užinu. Zato je važno stvarati uspomene i na prvo mjesto stavljati zajednička iskustva. Pažljivo birati čemu poklanjamo svoje vrijeme.

Usporavanje i pojednostavljivanje

Pojednostavnite sve što možete i prepustite se prekrasnom kaosu roditeljstva. Odmičite se od stalnih imperativa moranja, kupovanja, organiziranja, pravljenja rasporeda i što više možete, samo budite sa svojom djecom.

Zaigranost je podcijenjena u našoj kulturi

Zaigranost je najkraća udaljenost između djece i nas. Njegujte svoj smisao za humor i riješite se srama kad je u pitanju igra u javnosti. Budite luckasti i zabavljajte se.

Ne dozvolite egu da vam stoji na putu i tjera vas da budete uvijek ozbiljni. Opustite se i život s djecom će vam biti lakši. Neka igra bude vaš saveznik u roditeljstvu.

 tata se igra s djevojčicom Izvor: Shutterstock

Ne trebate uvijek biti u pravu

U odnosima, a pogotovo u odnosu s djecom, ponekad je važnije biti drag nego biti u pravu. To ne znači da djeci morate cijelo vrijeme popuštati. Postavljajte im granice, ali s ljubavlju. Budite suosjećajni i pokušajte razumjeti priču iz njihove pozicije.

Nemojte etiketirati

Kišno vrijeme nije ružno, ono je takvo kakvo je. Biti uzrujan nije loše, to je tako kako je. Često se žalimo kad nas drugi optužuju ili etiketiraju, a nesvjesni smo koliko sami to činimo. Čak i djecu nazivamo preosjetljivima, nemirnima i lako im dajemo obilježja koja stvaraju teret.

Trebamo naučiti promatrati pojave, ljude i stvari bez osude. Za to je potrebno vrijeme i praksa, ali vrijedi. Kada otpustimo ideju da se trebamo baviti nebitnim stvarima, to nam otvara prostor da radimo ono što nam je važno.

 roditelji se igraju s djecom Izvor: Shutterstock

Djeci su male stvari važne

Ponekad nam se ono što djeca žele čini nevažnim u našem zaposlenom odraslom svijetu. Njihove igračke, snovi i emocije nisu ništa manje vrijedni samo zato što su oni maleni. Kad im je teško, trebaju znati da su sve njihove emocije u redu i da ste tu za njih.

Možda će vas zanimati

Najnovije