Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSEBNA LJUBAV KOJU JE TEŠKO OPISATI: Što svako dijete treba čuti od svojih baka i djedova?

Autor Jelena Pervan

Odnos djeteta s bakom i djedom neprocjenjiv je i važan za djetetov razvoj.

 odgoj baka i djedova Izvor: Shutterstock

Biti nečija baka ili djed nevjerojatno je iskustvo, jednako kao što je predivno biti nečiji unuk ili unuka. Ljubav i podršku koju dobijemo od baka i djedova pamtimo dok smo živi, a odnos je to koji se sasvim razlikuje od onoga kojeg imamo s roditeljima. Bake i djedovi nisu naši primarni odgojitelji pa su samim time i opušteniji. Svoje unuke obogaćuju na toliko načina, pričama iz svoje mladosti, zanimljivim vještinama kojima ih uče, a ponajviše posebnom vrstom ljubavi i podrške. Evo što bi svaki unuk trebao čuti od svoje bake ili djeda. 

Voljen si i vrijediš

Unuci su bakina i djedova velika ljubav i važno je da to u svakom trenutku znaju. Snažna veza između baka, djedova i unuka poboljšava opće zdravlje i smanjuje simptome depresije i kod jednih i kod drugih.

Govorite im da ih volite i pokazujte im to u svemu što za njih činite. Nerijetko mislimo da se to podrazumijeva, ali djeci trebamo govoriti da ih volimo. Zanimajte se za njihove interese, pitajte ih pitanja, slušajte njihove priče i budite prisutni kad su s vama. Tako im pokazujete da su vam vrijedni i da uživate u njihovom društvu. 

U redu je pogriješiti

Vaši unuci trebaju znati da je u redu pogriješiti i da svi ponekad griješe pa čak i vi. No isto tako trebaju znati da im pogreške mogu služiti za učenje. Važno je kako na njih reagiraju. Pogreške su jedan od najboljih načina za učenje i osobni razvoj.

Ipak, kad s unucima razgovarate o disciplini i pogreškama, ne zaboravite na odgojni stil koji provode njihovi roditelji jer je pitanje discipline često razlog prepirki između roditelja i baka i djedova pa je važno da ste na istoj strani.

Slobodno s unucima podijelite i neku priču o vašim pogreškama i lekcijama koje ste iz njih izvukli.

 Baka i unuka.jpg Izvor: Pexels

Nikad nisi premlad ili prestar da naučiš nešto novo

Savjet da učenje nikad ne prestaje vrijedi zlata. Budući da iza sebe imate godine, iskustvo i mudrost, svjesni ste koliko se svijet neprestano mijenja i koliko je važno ostati znatiželjan i biti otvorenog uma.

Budite im primjer u tome. Neka vide kako učite nove stvari, istražujete i sakupljate zanimljive informacije. Učiti s unucima možete i kroz igru, a ono što će im sigurno ostati u pamćenju je vrijeme u kojem ste ih učili određenim konkretnim vještinama. 

Ponosimo se tobom

Unuci trebaju čuti da se ponosite njima. Trebaju znati da je vaša ljubav i podrška bezuvjetna. Čak i kad pogriješe, vi ste tu za njih. Ovo će ih osnažiti i pomoći im da nastave raditi prave stvari. Također, vaš iskaz ponosa je znak da ste zainteresirani za njihov život i ono čime se bave.

Nemojte ih uspoređivati s drugima, a pogotovo s njihovom braćom, sestrama ili rođacima. Fokusirajte se na njihova postignuća.

 Djed, baka i unuci.jpg Izvor: Pexels

Vjeruj svojim osjećajima

Djeca trebaju znati koristiti razum, preispitivati stvari i ponekad biti skeptični no slušanje unutarnjeg osjećaja još je važnije. Intuicija nam pomaže da donosimo bolje odluke u svim područjima, posebno u odnosima.
Potičite svoje unuke da nauče prepoznati znakove koje im šalje njihov unutarnji glas, osjećaj u trbuhu koji nikada ne vara.

U redu je ne biti u redu

U redu je biti ranjiv, pokazati sve svoje emocije i ne biti u redu. Poruka je to koju vaši unuci trebaju čuti koliko god je puta potrebno. Možda se u vrijeme vašeg djetinjstva to nije potenciralo, ali danas je situacija drugačija i svjesni smo koliko je važno biti u kontaktu sa svojim emocijama, od najranije dobi.

S nama uvijek možeš razgovarati

Vaši bi unuci trebali osjećati i znati da vam se uvijek mogu obratiti za savjet, razgovor ili tražiti pomoć. Potičite ih da s vama mogu otvoreno razgovarati o svemu, ali ih ohrabrite da o velikim temama i emocijama uvijek prvo pokušaju razgovarati s roditeljima.

Poštujte njihovu privatnost i ne forsirajte razgovore, ako oni to ne žele. Izbjegavajte im držati lekcije o prikladnom ponašanju već ponudite otvoreni razgovor i zajedno pokušajte pronaći realna rješenja.

Možda će vas zanimati

Najnovije