Jedno od neizbježnih pitanja s kojim se svaki rositelj kad-tad suočava je ono - jesam li dobar roditelj, radim li nešto pogrešno ili sam svojoj djeci podrška kakvu trebaju kroz život.

Psihologinja Nadene van der Linden otkrila je koji su znakovi da ste dobri roditelji.

1. Dijete ne skriva svoje emocije pred vama

Sposobnost djeteta da vam pokaže ljutnju, tugu ili strah pokazuje da se ono osjeća sigurno s vama. Kada dijete svoje osjećaje skriva pred roditeljima, znak je problema u odnosu.

dijete se ljuti
Shutterstock 

Pokušajte izbjeći da se dijete zatvara i ne sprečavajte ga da pokazuje što osjeća. 

2. Dijete vam priča svoje probleme i frustracije

Ako vam dijete dolazi sa svojim problemom, znači da radite dobar posao. Vi ste sigurna luka za njega. Pronađute vremena i saslušajte što vam ima reći tako ćete ga potaknuti da vam se povjerava. Ne osuđujte, budite onaj koji ga usmjerava a ne kontrolira.  

3. Dijete može razgovarati o mislima i osećajima bez straha od vaše osude

Ovo je pozitivan znak otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom vlastitim ponašanjem, kao što su pretjerane reakcije na misli ili ojsećaje koji im se ne sviđaju ili koje ugrožavaju njegov autoritet kao roditelja. 

4. Ako niste kritični prema svome djetetu

Dobri roditelji ne kritiziraju ponašanje i izbjegavaju riječi poput 'loš', 'zločest', 'pohlepan' i 'lijen'. Ako je dijete pojelo sve čokoladne kekse prije nego li ih je podijelilo s drugima, dobra će mama komentirati samo ponašanje. 'Pojeo si sve kekse i ni sa kim nisi podijelio. U našoj obitelji sve dijelimo. Važno je da dijeliš sa svojom sestrom i bratom. Kako misliš da bi to mogao popraviti?' Ovo je drukčije od rečenice: 'Ti si škri dječak. Odi u svoju sobu'.

5. Ako potičete dijete da radi ono što voli

Razvijanjem interesa i talenata dijete razvija vještine i postiže rezultate. Možete pozitivno angažirati djecu tijekom ranih godina djetinjstva. Divno je napredovati u nečemu što voliš. Ponekad, roditelj upravlja djetetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i želje.

mama se igra s kćeri
Shutterstock 

Kada prisiljavate dijete da radi ono što ne voli, na krivom ste putu i prije svega uništavate mu samopouzdanje. Ako i uspije u vašim željama, iza njegova uspjeha je samo narcistička roditeljska ambicija, djeca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

6. Postavljate zdrave granice kako bi dijete bilo sigurno

Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje djeteta postavljanjem granica i ograničenja. Djeca bez granica i pravila često ulaze u nevolje ili su izgubljena. Granice pomažu da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako ih ponekad ne vole. Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima obitelji.

7. Ispričavate se za svoje pogreške

Biti u stanju raditi na odnosu s djetetom znak je dobrog roditelja. Ako vičete ili ste pretjerali s reakcijom, vrlo je važno ispričati se i korigirati. Razgovor s djetetom može vam pomoći da riješite situaciju. Objasnite mu da i vama treba pomoć oko vaših osjećaja.

Uspješno roditeljstvo prije svega znači pružanje sigurnog i zdravog okruženja za dijete. To stvara mjesto s kojega dijete jedino može napredovati.