Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IGRANJE S DJECOM VAM JE NEOPISIVO DOSADNO? Ovi će vam savjeti pomoći da više uživate u zajedničkoj igri

Autor Jelena Pervan

Igranje s dvogodišnjacima i trogodišnjacima roditeljima je rijetko kad zanimljivo.

 mama se igra sa sinom Izvor: Shutterstock

Igranje s predškolarcima i školarcima može biti prilično zabavno, no s mlađom djecom to često nije slučaj. Njihove su igre specifične i roditeljima prilično dosadne. Brzo mijenjaju fokus, često se ponavljaju i uglavnom nisu otvoreni za prijedloge. Autorice popularnih roditeljskih priručnika Što očekivati, savjetuju kako igra s dvogodišnjacima i trogodišnjacima može postati manje dosadna.

Poštujte djetetova pravila

Ne trebate osjećati krivnju zbog toga što vam je igranje s vašim mališanima tako dosadno. Odrasli ste ljudi i teško vam se spustiti na razinu dvogodišnjaka, ma koliko se trudili. Pokušajte prihvatiti da je to tako i da će uskoro igre vaše djece postati puno zanimljivije.

Ipak, pružite djetetu priliku i pridružite mu se u igri bez otpora i misli kako će to biti dosadno. Odložite telefon i sve obveze i pokušajte biti potpuno prisutni i prepustiti se dječjoj mašti.

Ako vas je dijete pozvalo na igru, slijedite njegova pravila i nemojte se previše miješati sa svojim prijedlozima. Ako vam je previše dosadno, nježno predložite neku izmjenu, ali poštujte djetetov izbor, ako vas odbije.

 Dijete se igra u pijesku.jpg Izvor: Shutterstock

Predložite igru koju volite

Djetetu je vaše kratko, ali svjesno prisustvo u igri puno važnije od sati provedenih u zajedničkoj igri u kojoj ćete biti odsutni i nezainteresirani. Kada osjetite da vam je dosta, djetetu najavite prestanak sudjelovanja u igri na vrijeme.

Istražite koje su igre vama zanimljive pa ih predložite djeci. Dijete možda samo želi biti s vama i nije mu važno koja će to biti igra. Ponekad je djetetu dovoljna i vaša prisutnost, a ne nužno uključenost u igru. Možete sjesti za stol ili kauč i reći djetetu da se sada svatko igra s čim želi. Vi ćete rješavati račune ili čitati knjigu, a dijete će odabrati svoju igru.

Ponudite mu svoju igru pa ga uključite u zabavne i jednostavne kućanske poslove kao što su zalijevanje cvijeća, brisanje prašina, uređivanje vrta ili sl.

Možda će vas zanimati

Najnovije