Da, ima jedna pčelica koju su voljele generacije i generacije klinaca, a vjerojatno je i najpoznatija Maja u mnogim zemljama. I možda ste još tada, uživajući kao mali u avanturama znatiželjne i vrijedne pčelice, zavoljeli ovo ime.

No jeste li znali koje je njegovo značenje i da je riječ o vrlo starome imenu koje je bilo omiljeno u raznim drevnim kulturama? Ono dolazi najvjerojatnije iz sanskrta, izumrlog jezika koji se govorio na području Indije, a kojim su napisane mnoge istočnjačke svete knjige. Na sanskrtu Maja znači 'iluzija, sanja, nestvarno i nerealno'. Ako krenete s ovim značenjem i pripišete ga ženskoj osobi koja nosi ovo ime, ono dobiva novo značenje: 'ona koja je nestvarna, lijepa kao san, toliko lijepa da je nerealna'

Možda je tako neki putnik donio ovo ime u staru Grčku jer ondje je ono pripisano grčkoj božici, koja je majka božanstva Hermesa, a nju je također krasila nadzemaljska ljepota i zapisana je u mitologiju kao 'Maia'.

Kada su sva drevna imena u pitanju, niti Rimljani nisu mogli ostati bez svoje Maje pa se tako naziva njihova božica proljeća i prirode.  

U našim je krajevima isprva Maja bila samo skraćenica od imena Marija, ali u posljednjih tridesetak godina na ovo se ime gleda, u njegovu smislu i značenju, kao na samostalno. Zanimljivo je što je ime Maja (u obliku Maya ili Maia), popularno i u Australiji i na Novom Zelandu, ali ondje ima značenje 'palma' ili 'palmino drvo'.