Roditelji inspiraciju za ime bebe traže na raznim stranama, u omiljenim knjigama, filmovima, mitologiji… Ovisi o tome koji ih likovi i osobine fasciniraju, a posve je normalno da onda određeno ime i podsjeća na neku osobinu ili osobnost koja nam se sviđa.

Jedno od imena za koje se tvrdi da je postalo popularno isključivo zahvaljujući književnom ili filmskom liku žensko je ime Luna. Navodno, sve do početka 21. stoljeća ovo je ime bilo iznimka, ali od objavljivanja knjige ‘Harry Potter i Red feniksa’, 2003., kako statistike kažu, njegova je uporaba postala češća. No kada je 2007. godine snimljen i film, ime Luna postalo je jedan od češćih izbora.

shutterstock_324558626.jpg
Shutterstock 

Naime, obožavatelje maloga čarobnjaka očarao je lik male plavokose i plavooke vještice Lune Lovegood, koju je utjelovila glumica Evanna Lynch. Ona se pojavljuje u filmu ‘Harry Potter i Red feniksa’ i svojom je osobnošću očarala poklonike maloga čarobnjaka od kojih su mnogi smatrali da je ona zapravo trebala biti Harryjeva djevojka.

Luna na latnskom znači Mjesec, a to su značenje preuzeli i španjolski, talijanski i francuski jezik. U rimskoj je mitologiji Luna bila božica Mjeseca, a u 15. stoljeću alkemičari su joj pripisali novo značenje - srebro.