Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PO ČEMU JE ODNOS MAJKE I SINA POSEBAN? 10 stvari koje svaki dječak mora čuti od svoje mame

Autor Sanja Matasić

Zna li vaš dječak koliko je poseban i prekrasan? Ovo je 10 stvari koje svaki sin mora čuti od svoje mame.

 10 stvari koje svaki dječak mora čuti od svoje mame Izvor: Shutterstock

Odnos majke i sina jedan je od onih koji utječu na formiranje djetetove osobnosti. O odnosu sina s majkom ovisit će njegovo samopouzdanje u odrasloj dobi, kao i samopoštovanje, ali i odnosi s budućim partnericama i način na koji će se jednoga dana saživjeti sa svojom očinskom ulogom. Stoga, mame, evo kojih biste deset stvari trebale govoriti svojim sinovima da jednoga dana budu zadovoljni i muškarci koji su puni ljubavi.

1. 'Volim te'

Možda je lako reći sinu: 'Volim te' kada je vaš sin maleni dječak, ali on treba vaše priznanje da ga volite i kad uđe u pubertet i kada odraste u muškarca. Kada vaš maleni dječak postane tinejdžer, možda će ga teško biti 'uloviti' na razgovor 'oči u oči', no to je važan dio komunikacije s njim.

2. 'Igrajmo se!'

Kao mama, možda ne razumijete uvijek igre koje želi igrati vaš dječak. Ako ste odrasli u igrajući se Barbie lutkama, igra vašeg sina može vam se činiti pomalo divlja. Međutim, važno je sinu pokazati da ste zainteresirani za ono što on voli raditi.

Sjedite s njim na pod (ili u zemlju) i igrajte se lego kockicama, autićima i akcijskim figurama. Igrajte video igrice sa svojim sinom kada bude stariji. (Čak i ako ih ne volite). Idite s njim na pecanje, lov ili planinarenje. Što god zanima vašeg sina, pokušajte se uključiti u to. Ako učinite ovu jednostavnu stvar, možda ćete ga bolje razumjeti.

 mama se igra sa sinom Izvor: Shutterstock

3. 'U redu je plakati'

Dječake (često) od malih nogu uče da je plakanje za 'curice'. Kao rezultat toga, dječaci uče skrivati svoje osjećaje kako bi bili dječaci, a kasnije 'pravi muškarci'. I vaš dječak doživljava strah, zabrinutost i tugu. Budite oprezni kako ne biste njegove osjećaje 'ugušili' jer mu ne dopuštate da slobodno plače.   

4. 'Isti si kao tata'

Obično, kada mame to kažu, to je pogrdno. No trebali biste isticati pozitivne strane svoga partnera i ujedno ohrabriti sina. Jer, većina dječaka ne želi ništa drugo nego biti poput svoga tate. 

5. 'Može zagrljaj?'

Kada dječaci odrastu do određene dobi (obično su to tinejdžerske godine), potreba da ih zagrlimo sve je manja. Međutim, oni i dalje trebaju naš dodir. Kada dječaci postanu tinejdžeri, često imaju problema s izgrađivanjem samopoštovanja. Ako budete 'bježali' od zagrljaja sa svojim sinom, samo ćete mu otežati odrastanje i prihvaćanje samoga sebe. Brzi zagrljaj, tapšanje po leđima ili dodir po kosi mogu pomoći u jačanju samopouzdanja vašeg sina i potvrda su vaše ljubavi prema njemu.

6. 'Slušaj tatu'

Važno je da vaš sin bude svjestan da ste vi i njegov otac na istoj strani, da se slažete u odgoju i stavovima. Ako kao majka stalno budete kontrirali svome suprugu kad je odgoj u pitanju, ili ga pred djecom omalovažavali, vaš će dječak odrastati s nesigurnošću u svoju buduću ulogu oca i supruga.

7. 'Poštuj prave vrijednosti'

Toliko je nepravde u svijetu, a previše dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju po tom pitanju. Ako vaš sin pokaže interes za borbu protiv rasizma, siromaštva, gladi u svijetu, zlostavljanja djece, genocida itd., potaknite njegov altruizam. Pomozite mu pronaći praktične načine na koje može djelovati.  

 mama priča sa sinom Izvor: Shutterstock

8. 'I neuspjeh je dio života'

U svijetu u kojem svi dobivaju medalje, podsjetite svoga sinova da je neuspjeh prirodan dio života. Kroz svoje neuspjehe rastemo, a zbog vlastitog rasta na kraju i ostvarujemo neke ciljeve. 

9. 'Odličan posao'

Pohvala je ključna za odgoj samopouzdanog dječaka koji će izrasti u samouvjerenog muškarca. Osim pohvala za dobro obavljen posao, mame bi trebale svojim sinovima češće govoriti i 'hvala'. Kada vam sin izvrši neki zahtjevan zadatak ili se lijepo ponaša, dajte mu do znanja da cijenite njegov trud i ljubaznost. Recite mu hvala i za male stvari (kao što je iznošenje smeća), tako ga ohrabrujete da ih nastavi raditi.

10. 'Jednog dana ćeš biti izvrstan tata/muž'

Svaki dječak mora čuti od svoje mame da će jednog dana postati predivna odrasla osoba. A dječacima je sinonim za 'predivnu osobu', slika njihova oca. Tako da, bez obzira na karijeru koju vaše dijete odabere, važno je znati da pravi uspjeh nije definiran profesionalnim uspjehom, već unutarnjim zadovoljstvom.

Možda će vas zanimati

Najnovije