Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRAHOVI KOJI DOLAZE S RODITELJSTVOM: Što vam je prije djece bilo uobičajeno, a sada je postalo pomalo zastrašujuće?

Autor Jelena Pervan

Prije djece o tome niste ni razmišljali, a sada vam tjera strah u kosti.

 pas i beba Izvor: Shutterstock

Život se mijenja kad dobijete djecu. Radosni trenuci postaju još radosniji, ali često i strahovi narastu više no što ste mogli zamisliti. Mnoge, svakodnevne situacije postaju potencijalna prijetnja i stvaraju nam brigu. Većinu toga ne možemo kontrolirati i odjednom nam se čini da je svijet mnogo strašnije mjesto, no što smo mislili prije djece. Fiona Peacock za BellyBelly piše o stvarima koje mogu postati zastrašujuće kad dobijete djecu.

Psi i mačke

Postoje roditelji koji s ovim nemaju nikakvih problema. Imaju doma psa ili mačku, ili su sasvim opušteni u njihovoj blizini pa tu energiju prenose i na djecu. Ipak, nepoznati psi i mačke mogu izazivati strah kod roditelja jer je teško predvidjeti njihove reakcije, ali i reakcije djece.

 mačka i beba Izvor: Shutterstock

Vodene površine

Svaka otvorena vodena površina postaje potencijalna opasnost kad dobijete djecu. Čak i kada djeca nauče plivati, neki se roditelji nikako ne mogu opustiti na plaži, a ponekad ni na bazenu. Izleti na plaže, jezera, rijeke ili bazene mnogim su roditeljima veći stres nego odmor.

Automobili

Iako je roditeljima teško zamisliv život bez automobila, odjednom se čine kao velika prijetnja maloj djeci koja su tek počela samostalno hodati. Djeca koja tek razvijaju svoj osjećaj za opasnost, bez straha će u sekundi potrčati na cestu ili pred automobil. Takve situacije roditeljima, bez sumnje, oduzmu koju godinu života.

Gužve

Lako je izgubiti dijete u gužvi, čak i maloj. Djeca vole odlutati, a trenutak nepažnje može vas koštati. Roditelji, koji su možda ranije obožavali biti u gužvama na koncertima ili putovanjima, sada ih izbjegavaju kad god mogu.

Bolesni ljudi

Nemoguće je izbjeći baš svakog čovjeka koji u autobusu kiše ili šmrca, ali roditelji se boje bolesti više nego ikad ranije. Kad imate malo dijete, trudite se svim silama da ostane zdravo, a ponekad najviše bolesti dijete pokupi upravo od svojih vršnjaka pa rođendanske zabave i druženja s puno djece, roditeljima ponekad izazivaju nelagodu.

 bolesno dijete Izvor: Shutterstock

Vijesti

Vijesti su često prilično zastrašujuće i kad nemate djecu, ali s djecom one počinju izazivati još veći strah. Pljačke, ubojstva, nasilje roditeljima tjeraju suze u oči i stvaraju strah od svijeta u kojemu njihova djeca odrastaju. Mnogi od njih radije odabiru selektirati izvore vijesti ili ih sasvim zaobići, za vlastitu dobrobit.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije