Ovo su pet stvari koje svaki sin želi, ali i treba čuti od svog oca.

1. Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se oni ponašaju prema tebi
Najvažnije pravilo koje djeluje u svim sferama života je da se prema drugima ponašaš onako kako želiš da se oni ponašaju prema tebi. To pomaže izgradnji zajedništva i lojalnosti te potiče razvoj osobnosti.

2. Dijete treba znati da je voljeno, a to mu, osim djelima, morate pokazati i riječima. Riječi imaju umirujući učinak i pokazuju djetetu da ima vašu bezuvjetnu podršku.

shutterstock_1085344445.jpg
Shutterstock 

3. Greške su normalne, i ja sam griješio.

Dijete se oponaša svoje roditelje i oni su mu uzor u životu pa je ponekad mu je teško zamisliti da je otac učinio nešto loše ili da je pogriješio. Važno je pokazati djetetu da smo svi ljudi od krvi i mesa, da griješimo i snosimo posljedice svojih odluka. To potiče zdrav mentalni i emocionalni razvoj kod djeteta.

4. Sve može krenuti na loše, ali je važno da ne kriviš sebe
Djeca se rađaju uvjerena da je svijet pravedno mjesto za život. A kada stvari krenu loše, mogu pomisliti da je to njihova krivnja. U takvim slučajevima važno je naučiti dijete da su određene stvari izvan njegove kontrole i da ne treba kriviti sebe.

5. Radi sve ono što te ispunjava i čini sretnim
Društvo puno očekuje od muškaraca pa sebe često stavljaju na posljednje mjesto. No, ponekad je potrebno sebe i svoje potrebe staviti na prvo mesto i raditi ono što nas čini sretnima.