Ipak, od svih nezgoda, od kahlice, ranog jutarnjeg buđenja, prepirki između braće i sestara i odijevanja za odlazak u vrtić, budimo iskreni - vjerojatno vam je ostalo premalo energije za čitanje knjiga o roditeljstvu.
U isto vrijeme, svjesnost je vrlo važna, a neki je ljudi inkorporiraju u svoju roditeljsku filozofiju.

Što znači svjesno roditeljstvo?

Sama po sebi, svjesnost je praksa življenja u trenutku. To znači da ste svjesni svoga mjesta u svijetu, onoga što mislite i kako se osjećate iznutra i izvana.

I ne samo to, svjesnost se također odnosi na pogled na svijet - vaš svijet - s manje osuđivanja i više prihvaćanja. Ideja osvješćivanja sadašnjeg trenutka je srž budističke meditacije, prakticira se i proučava stoljećima.

Ideja svjesnog roditeljstva postoji od 1997. godine, a cilj uvođenja svjesnosti u roditeljstvo je promišljeno reagiranje na djetetovo ponašanje ili postupke, nasuprot jednostavnom reagiranju. Njegovanje odnosa na ovaj način može pomoći u jačanju veze i dovesti do drugih blagodati.

Biti pažljiv roditelj ne znači da uvijek morate pozitivno razmišljati jer roditeljstvo nikada neće biti isključivo med i mlijeko, a djeca neće uvijek bez prigovora jesti ono što ste pripremili za večeru.
Umjesto toga, radi se o stvarnom angažmanu u sadašnjem trenutku i nedopuštanju emocijama ili traumama iz prošlosti ili budućnosti da oboje vaše iskustvo ili, što je još važnije, vašu reakciju.

Ključni čimbenici svjesnog roditeljstva

Velik dio onoga napisanog o svjesnom roditeljstvu fokusira se na tri glavne kvalitete:

  • svijest o sadašnjem trenutku
  • razumijevanje ponašanja
  • stav - bez osude, suosjećajan, prihvaćajući, dogovorni     

Sve zvuči dobro, ali što to točno znači? Većina ideja svjesnog roditeljstva uključuje ove vještine:

Slušanje. To znači slušati i promatrati s punom pažnjom, što može zahtijevati ogromnu količinu strpljenja, ali i prakse. Slušanje se širi i na okolinu. Doživite sve – prizore, mirise, zvukove – oko sebe i svoga djeteta.

Prihvaćanje bez osude. To je pristup situaciji bez prosuđivanja vaših osjećaja ili osjećaja vašeg djeteta. Neosuđivanje također uključuje otpuštanje nerealnih očekivanja. Upravo je prihvaćanje 'onoga što jest' cilj svjesnog roditeljstva.

Emocionalna svjesnost. Osvješćivanje roditeljskih interakcija proteže se od roditelja do djeteta i natrag. Modeliranje emocionalne svijesti ključno je za učenje djeteta da učini isto. Postoje emocije koje utječu na situacije, bilo da su nastale davno ili su prolazne.

Samoregulacija. To znači da ne dopustite svojim emocijama da izazovu trenutne reakcije, poput vikanja ili drugih automatskih ponašanja. Razmislite prije nego što djelujete kako biste izbjegli pretjeranu reakciju.

Suosjećanje. Možda se ne slažete s djetetovim postupcima ili mislima, ali svjesno roditeljstvo potiče roditelje na suosjećanje. Uključuje empatičnost i razumijevanje za djetetov položaj u ovom trenutku. Suosjećanje se proteže i na roditelje jer u konačnici ima manje samooptuživanja ako situacija ne ispadne onakvom kakvom ste se nadali.

Prednosti svjesnog roditeljstva

Postoji mnoštvo studija koje su se bavile prednostima svjesnog roditeljstva. Za roditelje te prednosti mogu značiti smanjenje stresa i poremećaja raspoloženja, poput depresije i tjeskobe.

Djeci pak svjesno roditeljstvo može pomoći u donošenju odluka u društvu. Istraživači su nedavno otkrili vezu između donošenja odluka i emocionalne regulacije. Dakle, razumijevanje i prihvaćanje emocija, koje ova vrsta roditeljstva promiče, može pomoći djeci da rade na ovoj važnoj životnoj vještini od najranije dobi.

Studija iz 2007. godine, pokazala je bilo manje zlostavljača među djecom čiji su roditelji koristili različite strategije osvještavanja. I ne samo to, kod takve je djece manji rizik od problematičnog ponašanja tijekom adolescencije. 

Ostale potencijalne prednosti:

  • poboljšava komunikaciju roditelja i djece
  • smanjuje simptome hiperaktivnosti
  • poboljšava roditeljsko zadovoljstvo
  • smanjuje agresiju
  • smanjuje osjećaj depresije
  • smanjuje stres i anksioznost
  • promiče veću uključenost roditelja

Kako izgleda svjesno roditeljstvo u praktičnom životu?

Beba neće spavati?
Uzmite trenutak da udahnete. Možda ćete odmah pomisliti na sve prethodne noći kada se vaš mališan opirao snu. Može vas uhvatiti panika da se više nikada nećete naspavati.
Vaše emocije su normalne. Osjećate li se ljuto ili frustrirano? Priznajte to i nemojte se osuđivati. Zastanite kako biste shvatili i prihvatili da mnoge bebe imaju problema sa spavanjem i da ova noć neće trajati do kraja života.

Dijete divlja u trgovini?
Razgledajte uokolo. Vjerojatno ćete vidjeti nepoznate ljude osuđujućih pogleda. Ignorirajte ih! Postoje mnoga iskušenja kroz koja vaše dijete prolazi. Možda želi određenu igračku ili slatkiš. Možda je samo umorno i ne osjeća se dobro u kupovini.
Prije nego što zgrabite svog mališana i izjurite iz trgovine, pokušajte sagledati korijen problema. Prihvatite činjenicu da djeca mogu izmaknuti kontroli, pogotovo kada su u pitanju slatkiši, igračke ili ako su samo preumorna.

Dijete odbija jesti?
Novorođenčad željno sisa majčino ili adaptirano mlijeko. Ali u nekom trenutku, kako prijeđe na krutu hranu, možda će vaše dijete odbiti jelo. Umjesto da burno reagirate, duboko udahnite i razmislite kako se dijete osjeća. Možda osjeća strah zbog novog okusa ili teksture. Možda se sjeća vremena kada se od hrane, slične boje, razboljelo i sada svu hranu takve boje povezuje s bolešću. Nakon što ste sa suosjećanjem razmislili o situaciji, razgovarajte s djetetom o tome što osjeća i zašto ne želi jesti. Dajte mu mogućnost izbora zdrave hrane i isprobavajte nove stvari kako biste vidjeli što djetetu najbolje odgovara.

Po čemu se svjesno roditeljstvo razlikuje od drugih pristupa?

Drugi stilovi roditeljstva imaju tendenciju usredotočiti se na to kako pristupiti nekom problemu, ili na strategije rješavanja određenih ponašanja ili radnji. Svjesno roditeljstvo u svojoj srži znači uzmak i usporavanje, prihvaćanje pozitivnih i negativnih emocija, kako bi se postigao određeni rezultat.

Svjesno roditeljstvo poštuje iskustvo djetinjstva i daje mogućnost da se svijet vidi djetetovim očima.

Djeca, posebno mlađa, prirodno žive u sadašnjem trenutku. Dok su drugi stilovi roditeljstva više usmjereni na poučavanje djece strukturi i rutini ili ispravnom i pogrešnom, svjesno roditeljstvo govori o njihovoj urođenoj sposobnosti da budu prisutna. Krajnji cilj je da svome djetetu date alate kojima će se svjesnije nosi s vlastitim stresorima.

Kako biti osviješten roditelj?

Ne morate mijenjati cijeli svoj životni stil da biste počeli prakticirati strategije osvještavanja. Otvorite oči, doslovno i figurativno. Obratite pažnju na svoju okolinu i kako se osjećate iznutra i izvana. Doživite stvari svim svojim osjetilima - dodirom, sluhom, vidom, mirisom i okusom.

Budite u trenutku. Oduprite se živjeti u prošlosti ili pretjerano planirati budućnost. Pronađite dobro u onome što se događa upravo sada, ispred vas.

Vježbajte prihvaćanje. Dajte sve od sebe da prihvatite djetetove emocije i postupke, čak i kada vas frustrira.

shutterstock_1606546567.jpg
Shutterstock 

Dišite. Proživljavate krizni trenutak? Usredotočite se na svoj dah. Duboko udahnite, ispunite pluća zrakom i fokusirajte se na udah. Izdahnite i osjetite kako dah ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Potaknite dijete da čini isto u stresnim trenucima.

Meditirajte. Fokusiranje na dah, važan je dio meditacije. Svaki dan odvojite samo nekoliko minuta da biste se istinski povezali sa sobom. Na YouTubeu potražite besplatne vježbe svjesnosti. Možete pronaći i vježbe za djecu.

Možda nećete odmah uspjeti biti blaženo svjesni dok isprobavate ovu metodu roditeljstva. U redu je da ste skeptični. No, nakon nekog vremena, možda otkrijete da, odvajanje trenutka za stanku prije nego što reagirate, smanjuje stres i pozitivno utječe na vaše dijete.