Da bismo spriječili sve moguće i nemoguće nezgode koje dijete može uzrokovati u kući, za početak treba uočiti da je to nužno potrebno, a potom vježbajući stjecati vještinu predviđanja potencijalnih opasnih situacija. To je posebno važno jer malo dijete živi samo u sadašnjosti i ono nema moć predviđanja.

Prvo sve u usta

Računajte s time da malo dijete svaku stvar koju ima u rukama stavlja u usta, u nos, u uho. To je refleksna, automatska kretnja i dijete pri tome ne razmišlja. U tom postupku nema logike kojom se služe odrasli ljudi. Često čujem rečenicu usplahirene majke: “Nisam mislila da bi to dijete moglo učiniti”. Nažalost, dijete će učiniti sve ono što mu je fizički moguće učiniti: staviti lego kockicu ili novčić u usta, grah ugurati u nos, sitni kamenčić u uho… Ono će svaku igračku pokušati rastaviti i onda te elemente ugurati u, npr. nezaštićenu električnu utičnicu… Ono će nastojati otvoriti svaku bocu i pokušati ispiti sadržaj jer ne zna da je u njoj varikina ili solna kiselina koju držite skrivenu iza WC školjke.

Ne ostavljajte dijete bez nadzora

Stoga su neke notorne činjenice silno važne kad se radi o povredama djece. Dijete koje je bez nadzora u kupaonici najčešće će se ozlijediti. Dijete koje se u ležećem položaju igra špekulicama i sitnim ukosnicama sigurno će te predmete staviti u usta, progutati ih ili udahnuti. Nemojte pretpostavljati da dijete zna kako su vaši lijekovi u šarenom pakiranju opasni. Djetetu su to zanimljivi sitni predmeti koje će uvijek staviti u usta. Dijete nema razvijen osjećaj za opasnost. Ako lijekove imate u svojoj torbici, to će osobito privući pozornost vašeg mališana.

Vaša kuća ili stan su prostori u kojima će se vaše dijete najčešće ozlijediti. Pokušajte napraviti pokus te čučnite u svojoj kuhinji. Tada će vaše oči biti u razini očiju vašega djeteta. Otvorite u tom položaju sve vaše kuhinjske elemente, osobito ispod sudopera, te ispod umivaonika u kupaonici. Vidjet ćete mnogo stvari koje su vam nadohvat ruke. Sve te stvari, bočice, kutijice... dijete će pokušati otvoriti i kušati njihov sadržaj. Sve što vidi dijete će dohvatiti, sve što dohvati, pokušat će staviti u usta.

Neprikladne igre

Neka vam dijete ne navlači plastične vrećice preko glave. Neka se ne igra resama koja za vrijeme ljetnih vrućina stavljate na ulazna vrata. Djeca se često zavlače u uske prostore, iza ormara, iza peći, među rešetke na balkonima i u ogradama. Kad ulaze unutra, to je lako, ali kad ih nastojite izvući, najčešće ćete ih u panici i ozlijediti. Sakrijte od malog djeteta ljepljive trake. Za djecu nisu prikladne nikakve trake, čak dobro prekontrolirajte i vrpcu na kojoj je djetetova duda varalica. Ako je dječji krevetić blizu prozora, obratite pozornost na prozorske trake za dizanje roleta. To je vrlo opasna situacija za gušenje. Ne ostavljajte malo dijete ležati na mekanim jastucima. Ako dijete leži potrbuške, preslabo je da odigne glavicu te će se ugušiti u jastuku. Iz istog razloga ne spavajte zajedno s djetetom u krevetu.

Računajte s time da će vas dijete često oponašati: ako vi iz kanistra u garaži izvlačite plastičnom ili gumenom cijevi benzin ili motorno ulje, i ono će kad-tad probati to isto. Samo što to dijete ne zna izvesti poput vas. Ono će kemikaliju ili udahnuti ili popiti. Djeca koja su došla u bolnicu otrovana benzinom i sličnim kemikalijama tumačila su nam da su vidjela svoga oca kako tako radi. Ako u kućanstvu trujete miševe pomoću otrovane pšenice, pripazite da dijete ne dođe s time u doticaj. Ako slične otrove stavljate na kruh, te ostavljate izloženo miševima ispod ormara ili kreveta, budite uvjereni da će to izazvati djetetovu pozornost. Dijete ne zna razliku između paštete i otrovne paste na kruhu. Sve što je nadohvat ruke, bit će i u ruci djeteta.

Gdje potražiti pomoć u slučaju trovanja

U Hrvatskoj postoji Centar za kontrolu otrovanja. Nalazi se u okviru Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, Ksaverska cesta 2. tel. 01 2348 342.

https://www.imi.hr/organizacija.php?id=1&unit=12&lan=HR

Stručnjaci te institucije u svako doba dana ili noći mogu dati savjet kojim protuotrovom se dijete treba liječiti u zdravstvenoj ustanovi. Preduvjet je da se zna kojom je tvari dijete otrovano.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Profimedia