Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA NA PUNO RADNO VRIJEME: Što trebaju znati žene koje odabiru ostati kući s djecom i nakon roditeljskog dopusta

Autor Jelena Pervan

Neke mame odabiru ostati kući s djecom i na neko vrijeme pauzirati karijeru. Tu odluku nije uvijek lako donijeti.

 mama i dijete pričaju Izvor: Shutterstock

Nije uvijek lako donijeti odluku o ostanku s djecom nakon roditeljskog dopusta i biti 'samo' mama. Ta je tranzicija prilično izazovna, posebno ako iza sebe imate uspješnu karijeru koju ste godinama gradili. No u redu je promijeniti prioritete te isprobati nešto novo, dok god je to vaša želja i odabir. Mama Raki Wright, s portala Outside of the box Mom, savjetuje kako što lakše prigrliti ovu situaciju i biti u redu sa svojom odlukom. 

Imajte realna očekivanja

U svakom trenutku budite svjesni da će biti izazovnih i teških dana. Bit ćete ponekad ljudi, izgubit ćete strpljenje i nećete svaki dan željeti biti stalno s djecom. I sve je to u redu. Postavljanje realnih očekivanja pomoći će vam da se lakše nosite s teškoćama i da postavite jasnije granice za svoje dobro.

 obitelj i zajedničko provođenje vremena Izvor: Shutterstock

Pobrinite se za financije na vrijeme

Gubitak jedne plaće može drastično utjecati na kućni budžet pa na vrijeme stavite stvari na papir te izračunajte možete li živjeti samo od jedne plaće i je li vam za to potrebna i nekakva ušteđevina. Ovo će vam planiranje pomoći da se osjećate opuštenije i sigurnije. 

Vodite brigu o sebi

Biti s djecom cijeli dan nije lako i ponekad je prilično stresno, posebice ako vaš partner s njima može provoditi vrijeme tek nakon posla. Briga o sebi pozitivno će se preslikati i na brigu o vašoj obitelji. Odredite vrijeme samo za sebe. Napunite baterije, ako je moguće svaki dan, barem na kratko. To će vam pomoći da imate više strpljenja i da se bolje povežete sa svojom djecom.

 mama čita knjige Izvor: Shutterstock

Pronađite svoju strast i njegujte je

Djeca vas neće zauvijek trebati 24 sata u danu. Doći će vrijeme kad ćete imati više vremena za sebe, a to je vrijeme najbolje dati za nešto što vas veseli. Imate li neki hobi ili zanemarenu strast koju biste rado oživjeli?

Bilo da je to čitanje, učenje stranog jezika, vrtlarenje, ples ili nešto drugo, pronađite ono što vam stvara dobar osjećaj u trbuhu i posvetite se tome, kad god ste u prilici.

Nije rijetkost da mame male djece svoje hobije rado pretvore u mali posao, s pola radnog vremena ili sasvim fleksibilan, kao dodatan izvor prihoda. 

Neka vas sumnje ne pokolebaju

Zapamtite da niste loša majka zato što ste ponekad nervozni, nestrpljivi i sumnjate u svoj odabir full time majčinstva. Normalno je da ponekad osjećate nostalgiju za poslom, kolegama i drugačijim životom.

Uzmite vremena da se naviknete na nove postavke. U redu je staviti obitelj na prvo mjesto, na određeno vrijeme, no ne znači da to morate činiti zauvijek. Budite ponosni na sebe i zahvalni što imate priliku isprobati i ovaj način roditeljstva. Ako primijetite da to više nije za vas, uvijek se možete predomisliti. Izbor je vaš.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije