Novopečeni roditelji očekuju da će se trajanje i kvaliteta njihova sna promijeniti nakon dolaska djeteta, no istraživanje objavljeno u časopisu Sleep otkriva da roditeljska neispavanost traje čak šest godina. Iako roditelji primjećuju kako se s vremenom njihov san popravlja, izgleda da se dugo vremena ne vraća na staro.

Djeca se bude zbog različitih razloga

Istraživanje je provedeno u Njemačkoj na oko 2.500 žena i 2.200 muškaraca koji su za vrijeme istraživanja dobili prvo, drugo ili treće dijete.
Utvrđeno je da, iako se djeca s vremenom prestaju buditi za hranjenje ili utjehu, nastavljaju se buditi zbog bolesti ili noćnih mora. Osim djetetovih buđenja, svakodnevni stres i brige također utječu na san roditelja.

dijete i noćna mora
Shutterstock 

Manjak sna iscrpljuje fizički i emocionalno

Majke izgube oko 40 minuta sna po jednoj noći, godinu dana nakon bebina dolaska, u usporedbi sa snom prije trudnoće.
Dublje su analize potvrdile da su prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta najzahtjevnija, kad je u pitanju kvalitetan san.

Žene izgube više od jednog sata sna, u usporedbi s razdobljem prije bebe. Muškarci u tom periodu izgube oko 13 minuta sna. Manjak sna može biti fizički i emocionalno iscrpljujuće iskustvo za roditelje, ali ne traje vječno. U tom je periodu važno biti blag prema sebi i s partnerom, po potrebi, dogovarati 'rad u smjenama' kako bi svatko dobio vrijeme za odmor, piše Guardian.