Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARIJI BRAT ILI SESTRA OSJEĆAT ĆE SE KAO MALI UČITELJI: Zašto je veća dobna razlika među djecom zapravo dobra?

Autor Jelena Pervan

Ako mislite da nemate snage trčati za dvogodišnjakom i brinuti o novorođenčetu, ovi razlozi mogli bi učvrstiti vašu odluku da napravite veću pauzu među djecom.

 Starije dijete i beba.jpg Izvor: Shuterstock

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koja je idealna razlika među djecom jer ona je za svaku obitelj drugačija, a ponekad na tu odluku ne možemo previše utjecati. Roditelji različito pristupaju toj temi, a njihova dob jedan je od važnih faktora pri odabiru. Iako je sve više roditelja koji se odlučuju na malu razliku među djecom, donosimo vam neke razloge zašto je veća razlika među djecom dobra odluka.

Starije će dijete bolje razumjeti situaciju

Kad prvo dijete malo starije i zrelije, bolje će razumjeti cijeli koncept brige oko bebe, piše portal BellyBelly. Manje su šanse da će se starije dijete osjećati izostavljeno po dolasku novog člana i vjerojatno je da će poštovati bebine potrebe.

I mlađe će dijete dobiti jednaku pažnju roditelja

Vrijeme provedeno grleći se i mazeći na kauču, šetnje u prirodi, igre na podu, sve su to predivni trenuci u kojima se roditelji povezuju s djecom. Što je veća razlika među djecom, imat ćete više mogućnosti isto to kvalitetno vrijeme i pažnju pokloniti i mlađem djetetu. Starije će dijete dio dana provoditi u školi, na slobodnim aktivnostima ili s prijateljima, a vi ćete imati vrijeme samo za mlađe dijete što često nije moguće kad je razlika u godinama mala.

Starije dijete postaje samostalnije

Starije dijete samostalno ide na zahod, može si pripremiti užinu i zna se igrati samo. Sve su to situacije koje olakšavaju suživot s više djece. Na starije se dijete možete osloniti i kad vam zatreba pomoć oko mlađeg djeteta, važno je samo tu podršku ne iskorištavati i zapamtiti da vaše starije dijete nije roditelj mlađemu.

 Kako danci odgajaju djecu Izvor: Shutterstock

Bit ćete odmorniji

Za razliku od roditelja čija su djeca slične dobi, imat ćete vremena za naspavati se prije nego što nova beba dođe. San vašeg starijeg djeteta će se poboljšati, a vi ćete imati više prilike za odmaranje i tijekom trudnoće.

Manje svađanja među djecom

Djeca slične dobi više se svađaju, a što je veća razlika među njima, manje su šanse da će se natjecati. Starije će se dijete osjećati kao mali učitelj mlađem djetetu i to će mu imponirati. S razlikom u godinama dolaze i različiti interesi pa će se igrati i drugačijim igračkama i neće biti toliko drame oko toga tko je kome što uzeo.

Možda će vas zanimati

Najnovije